10 principes om focus te behouden en jouw doelen te raken.

In een wereld vol afleiders en instant gratification begint focus en het nastreven van uitdagende doelen steeds zeldzamer te worden.

We willen:
Binnen 3 maanden een sixpack.
Een werkweek van vier uur.
Binnen een jaar financieel onafhankelijk zijn.
Mentaal sterker worden zonder dat we er tijd en moeite in stoppen.

Door social media wordt vaak de illusie gewekt dat het snelle “succes” de norm is. Met als gevolg dat we ons klote voelen. Omdat wij dat “succes” niet hebben. We voelen de pijn van falen. De pijn van de gewone sterveling. En die pijn gaan we vervolgens weer verdoven. Met eten, scrollen op social media, porno, werk of welke vorm je ook kiest.

Maar mooie sterveling. Er is een oplossing.

Wil je groeien en sterker in het leven staan?

Dan moet je gaan investeren om je focus te ontwikkelen. Het stellen (en uiteindelijk ook realiseren) van uitdagende doelen is een van de belangrijkste pijlers om mentaal sterker te worden. Als je die twee elementen (focus leren behouden en doelen stellen) combineert, dan ben je helemaal onderweg om onbreekbaar te worden!

Als sniper ben ik opgeleid en getraind om (onder de moeilijkste omstandigheden) raak te schieten. Terwijl de kogels om je oren vliegen, moet je geconcentreerd blijven. Terwijl iedere vezel in je lichaam schreeuwt om uit die vervelende lichaamshouding te komen, moet je in positie blijven. Wachten op het perfecte moment om het schot te lossen. Het zweet prikt in je ogen. Je hebt de hele dag nog niet gegeten. Je voelt de spanning. Wat gebeurt er als je mist? Wat zijn de gevolgen? In oorlog is niets zwart wit. In tegenstelling tot in de films. Is het wel echt de vijand? Of is het slechts een boer met een wapen op de verkeerde tijd en plaats?

Sniper | Sander Aarts | Focus

Bij deze tien principes om focus te behouden en jouw doelen te raken.

 1. Zorg dat je het juiste doel hebt.
  Je bent niet de eerste die in het heetst van de strijd het verkeerde doelwit raakt. Zoals de Amerikanen zeggen; you can’t unring a bell. Met andere woorden: voordat je jezelf een ambitieus en uitdagend doel stelt; overtuig jezelf dat het doel de moeite waard is. Alles heeft een prijs en iedere ambitie vraagt een bepaalde opoffering. Leven is kostbaar. Besteed het wijs en met de juiste intenties.
 2. Wees bewust van je omgeving.
  En met name jouw acties. Soms is het goed om eerst om je heen te kijken voordat je schiet. We worden zo in onze eigen ambities gezogen waardoor we tunnelvisie krijgen. Onze omgeving lijdt door onze onbewuste acties. Blijf om je heen kijken. Verhoog je Situational Awareness (SA).
 3. Focus op de handeling.
  Als je tijdens het schieten alleen maar naar het doelwit kijkt, schiet je mis. Het doelwit moet vaag zijn en het richtkruis haarscherp. Om een doel te raken moet je focus dichtbij zijn. Bij de handeling en het proces. Het contact met je lichaam. De focus op je trekkertechniek.
 4. Denk lange termijn.
  Een lange termijndoel wordt door de kleinste dagelijkse stapjes gerealiseerd. Niet sexy en vaak fakkin saai. Toen ik als sniper werd ingezet, was ik al 11 jaar militair. Iedere stap van die 11 jaar droeg bij aan het raken van mijn doelwit. Om daar op dat moment het perfecte schot te lossen.
 5. Controleer je ademhaling.
  Ik blijf het zeggen. Het is je fundament. Om raak te schieten, om te leven en om je shit uit het verleden te verwerken. Het is zo makkelijk dat we het vergeten te gebruiken. Vraag je meerdere keren per dag af; wat doet mijn adem? Wedden dat je oppervlakkig ademt. Helemaal als het leven je uitdaagt. Gun jezelf een paar diepere ademhalingen. Hiermee verbeter je je focus en concentratie. Vertraag je uitademing en kalmeer je stressrespons. Niet vergeten.
 6. Maak je niet druk om de gemiste schoten uit het verleden.
  Leer van je verleden maar verlies jezelf niet in gepieker. Wees dankbaar dat het is gebeurd. Het verleden kan je afleiden om in het heden raak te schieten. Kom naar het heden. Daar ligt de winst.
 7. Verwachtingen leiden je af.
  Zie punt 6. Kom naar het heden. Alleen in het grote NU kun jij jezelf leiden. Je kunt intenties uitspreken. Je kunt visualiseren en knetterhard je best doen om het doel te halen. Maar de toekomst laat zich niet leiden. Go with the flow als dingen anders gaan. Stuur bij met kleine correcties en blijf in het moment.
 8. Neem eigenaarschap.
  Juist als je het doel mist of het verkeerde doel raakt. ‘Het lag aan de wind. Iemand heeft aan mijn kijker gezeten. De munitie is niet goed.’ Niets is zo treurig om te zien als mensen geen eigenaarschap nemen over hun acties. We zijn mensen. Per definitie imperfect en daarmee precies zoals we zouden moeten zijn. Dus inclusief onze “fouten”. We hebben allemaal mindere kanten. Grow a pair en claim die fuck ups.
 9. Durf opnieuw te schieten.
  Ieder gemist schot is een kans om raak te schieten. Ook dat is training. Blijven schieten totdat je raakt. Met andere woorden; never give up.
 10. Analyseer je schoten.
  Als sniper hield ik een logboek bij. Ieder schot werd geanalyseerd en nauwkeurig bijgehouden. Door te schrijven word je bewust van jouw acties, van je gedachten en gevoel. Wil je groeien en sterker in het leven komen te staan? Dan zal je jouw bewustzijn moeten vergroten. Dat is de eerste stap van iedere transformatie.

Zo ouwe snipert. En nu weer aan het werk. Tijd om je focus te zoeken en je doelen te bereiken. Get some!

Vond je dit interessant en leuk om te lezen? Delen wordt gewaardeerd!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog