6 Tips om makkelijker je bed uit te komen in deze tijden

Winter

Het is weer die tijd van het jaar. De winter komt er weer aan. Het wordt kouder, eerder en langer donker en doordat we minder zonlicht opvangen, kunnen we in een winterdipje komen. Daarnaast vraagt een winterse periode meer energie van ons lichaam en brein, waardoor onze rust een belangrijke voorwaarde is om goed te presteren. Onze weerbaarheid wordt op de proef gesteld. Lekker slapen en een goede nachtrust meepakken, zodat je in de ochtend weer fris en fruitig je bed uit stapt. Vol energie begin jij aan je nieuwe dag. Let’s go.

Het klinkt heel makkelijk, fris en fruitig je bed uit. Toch kan het soms lastig zijn om je bed uit te komen. Omdat het in de winter donker is als je wakker wordt, lijkt het wel alsof je midden in de nacht wakker bent geworden. Doordat het koud is wil je in je lekkere warme bedje blijven liggen. Of moet je door de COVID-19 situatie thuiswerken en heb je hierdoor extra moeite om in je “nieuwe kantoor” wakker te worden. Kortom, genoeg redenen waardoor het toch best uitdagend kan zijn om je bed uit te komen.

Herken jij je in het hierboven omschreven stuk? Ja he. Mooi want dan heb ik een paar goede tips voor je waardoor jij morgen makkelijker je bed uit gaat komen.

Tip 1: Zorg voor het juiste geluid als wekker.

Zoals je wellicht al weet kun je je brein “beïnvloeden en programmeren”. Met het geluid van jouw wekker kun je dit prikkelen. Heb jij een wekker met een geluid wat je vervelend, irritant of storend vindt? Dan is de kans groot dat je brein met het horen van dit geluid meteen een signaal afgeeft, waardoor jij geïrriteerd wakker wordt. Geen beste manier om wakker te worden dus! Bestaat jouw wekker uit een geluid wat je motiveert of associeert met goede herinneringen? Dan word je veel vrolijker en rustiger wakker. Zorg er dus voor dat je jouw wekker een geluid heeft waardoor je graag gewekt wil worden.

Tip 2: Beïnvloed je gedachten voordat deze jou beïnvloeden.

Het klinkt een beetje vreemd maar je kunt een trucje uithalen met je brein zodat je makkelijker je bed uit kunt komen. Als jij wakker wordt heeft je brein ongeveer 5 seconden nodig om op te starten en tegen jou te gaan praten. Wat bedoel ik hiermee? Dat jouw brein na 5 seconden tegen je gaat zeggen dat je nog moe bent en dat je nog warm in je bedje wilt blijven snoozen. Zorg er dus voor dat je binnen deze 5 seconden in actie komt, zodat deze belemmerende gedachten geen grip op je krijgen. Hoe ik dit doe? In een periode waarin ik moeite heb om uit bed te komen doe ik altijd alsof ik een racket van NASA ben. Huh wat? Ja echt! Ik tel af alsof ik als een racketlancering me bed uit ga. 3, 2, 1, go. Ik gooi de dekens van mij af en ga op de rand van mijn bed zitten met mijn voeten op de grond. Daarna zet ik mijn wekker pas uit. Nog voordat mijn brein de kans krijgt om mij te overtuigen dat ik in bed moet blijven, zit ik al op de rand van het bed. Zo gek is die racketlancering dus niet ;-).

Tip 3: Zorg voor een motiverende reminder

Ben je in je bed nog aan het nadenken over die naderende deadline? Of wil je in de ochtend gaan hardlopen maar merk je dat je motivatie weg is op het moment dat je wakker wordt? Zorg voor een motiverende reminder die ervoor zorgt dat je weer op scherp wordt gezet. Een quote, muziek, een foto of een voorwerp. Het kan van alles zijn. Plak deze op de muur, koelkast, in de badkamer of op je nachtkastje. Het moet bij het wakker worden meteen een trigger zijn die je op scherp zet. Zelf heb ik een periode de achtergrond van mijn telefoon gebruikt met een motiverende foto. Elke keer als ik mijn wekker moest uitzetten, zag ik de trigger die mijn motivatie en weerbaarheid een goede boost gaf.

Tip 4: Maak je bed op als je uit bed stapt.

Het klinkt gek maar er zitten zoveel voordelen aan als je dit doet. Oud Navy Seal admiraal William H. McRaven omschrijft dit op een prachtige manier: ‘Als je elke ochtend je bed opmaakt, heb je de eerste taak van de dag volbracht. Het geeft je een klein gevoel van trots en het zal je aanmoedigen om nog een taak uit te voeren, en nog één, en nog één. Op deze manier resulteert die eerst voltooide taak aan het einde van de dag in meerdere voltooide taken. Daarnaast is het een mooi metafoor dat het opmaken van je bed laat inzien dat de kleine dingen in het leven ertoe doen. En als je de kleine dingen in het leven niet goed uitvoert, lukt het je dan wel om de grote uitdagende taken in het leven goed uit te voeren? En mocht het zo zijn dat je een ellendige dag hebt gehad, dan kom je thuis in een bed dat is opgemaakt – dat jij hebt opgemaakt – en een opgemaakt bed geeft je aanmoediging dat het morgen beter zal zijn. Wil je dus een productieve dag? Start met het opmaken van je bed!’

Tip 5: Geef jezelf een compliment als je in de ochtend in de spiegel kijkt.

Het is één van de krachtigste manieren om iemand te motiveren en je weerbaarheid een boost te geven. Het geven van een welgemeend compliment. Het is goed voor ons zelfvertrouwen en we krijgen er een goed gevoel van. Dit komt omdat ons lichaam een stofje aanmaakt door het krijgen van een compliment waar wij ons goed door gaan voelen. Wil jij dus met een goed gevoel de dag beginnen? Kijk jezelf dan in de ochtend aan in de spiegel. Ga rechtop staan en geef jezelf een gemeend compliment. Je zult merken dat je hierdoor met een ander gevoel de ochtend begint.

Tip 6: Drink als je uit bed gaat 2 glazen water.

In de nacht verlies jij veel vocht. Aangezien het menselijk lichaam afhankelijk is van water, is het belangrijk om jouw vochtbalans te herstellen. Onderzoek toont aan dat te weinig vocht (water) directe gevolgen heeft voor je motorische coördinatie, je focus en het kortetermijngeheugen. Als je dus te weinig vocht in je lichaam hebt, kan je lichaam minder goed bewegen, je kunt je aandacht er minder goed bijhouden en je geheugen werkt minder goed. Dit komt omdat te weinig vocht resulteert in een tekort aan elektrolyten in het lichaam. Het tekort van deze elektrolyten zorgt voor een verandering in de hersenactiviteiten. Word je dus wakker, drink meteen 2 glazen water om je vochtbalans te herstellen.

Tot slot.

Met het integreren van deze 6 tips zal je merken dat jij als een ander mens je ochtend begint. Je komt makkelijker je bed uit en zult productiever aan je dag beginnen. Weer allemaal handige tips die je in jouw weerbaarheidsrugzak stopt. Zit ze in op de manier hoe het voor jou het beste werkt en versterk jouw weerbaarheid! Wil je meer weten over hoe jij je mentale weerbaarheid kunt vergroten? Word lid van Team Unbreakable en ga aan de slag met onze online leermodules en maak jezelf mentaal onverslaanbaar.

Bedankt voor het lezen!

Vond je het interessant of nuttig om te lezen? Ik zou het tof vinden als je deze blog deelt op sociale media!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog