De weg van moed

Onlangs mocht ik een presentatie geven voor een jong bedrijf. Ik deel dan een aantal van mijn succesfactoren uit mijn carrière. Het is altijd grappig om bij mezelf te merken dat ik dan een soort keuzestress krijg. Lichtjes hoor, maak je geen zorgen 😉 Want welke succesfactoren kies je dan? Bij iedere opleiding die ik haalde of iedere operatie die we uitvoerden, waren het ontelbaar veel factoren die voor succes zorgden. Al kies ik er zeven uit, dan nog sla ik er heel veel over.

En als ik eerlijk ben, was de belangrijkste factor misschien nog wel geluk. Je moet maar het geluk hebben dat je gezond bent, een sterke lichaamsbouw hebt en een Special Forces opleiding in kunt. Dat is een cadeau.

Je genen heb je niet voor het kiezen.

Het gebeurde regelmatig dat iemand door stomme pech zijn enkel verzwikte tijdens een verplaatsing. En ook tijdens alle operaties heb je simpel geluk nodig. Tijdens veel vuurgevechten met de Taliban scheelde het regelmatig een centimeter en de kogel zat in mijn hoofd in plaats van in de grond. Dat is geluk. Een Rocket Propelled Grenade (RPG) explodeerde op vier meter afstand in de grond. Zag ik niet aankomen. Ik had geluk.

Maar om nu een presentatie te geven en vervolgens een beetje te mompelen dat het simpelweg geluk was, staat ook zo knullig. Dat willen de mensen niet horen. Dus dan kies ik maar de andere belangrijkste succesfactoren. Uiteindelijk droegen die ook bij.

Ik hoor regelmatig sommige ‘zelfhulpgoeroes of ‘high performance experts’ dingen roepen over de maakbaarheid van het leven. Dat alles mogelijk is. Waar een wil is, is een weg.

Een bekende kreet bij Defensie is ‘willen is kunnen’. Ik zag hem laatst nog voorbij komen op het social media-account van een oud-militair. Maar heel eerlijk; dat is onzin. 

We kennen allemaal wel mensen in onze omgeving die simpelweg minder geluk hebben in het leven. Door mentale problemen of door ziekte bijvoorbeeld. Moeten we dan tegen hen zeggen dat ze het niet genoeg willen? Of dat ze beter hun best moeten doen?

Het leven is niet altijd maakbaar.

Daarom zie ik het vooral als een taak om alles te halen uit de mogelijkheden die ik krijg. Een sterk en belastbaar lichaam. Een gezonde geest. Fijne mensen om me heen. Ik leef in een mooi land. Dat cadeau heb ik gekregen van het leven en daar maak ik dankbaar gebruik van.

Het geluk dat ik zo’n bijzondere carrière mocht overleven zorgt voor een drive om andere mensen te helpen. Juist door mijn ‘prestaties’ kan ik mensen vertellen dat het niet gaat om de prestaties maar om de verbinding. Met je omgeving en met jezelf.

Doordat ik altijd in een hele harde omgeving heb gewerkt waarin emoties werden weggedrukt of genegeerd, kan ik delen dat die strategie uiteindelijk tegen je gaat werken.

Ik kan vertellen dat je dat je het mentale schild mag afzetten om emoties de ruimte te geven. Je bent niet sterk als je jezelf altijd groot en stoer probeert te houden. Je bent niet kwetsbaar als je hulp nodig hebt of als je deelt dat je verdriet hebt.

Echte innerlijke kracht ontstaat als je niet alleen mentaal sterk bent, maar ook emotioneel volwassen wordt. Door na te denken wat er voor jou belangrijk is in het leven en hiernaar gaat leven. Dat vraagt moed. En die moed hebben we allemaal in ons.

Daar hoef je geen geluk voor te hebben. Die moed is een keuze.

De keuze van liefde boven angst.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog