Drie stappen om lastige situaties te overwinnen

Tijdens teamtrainingen van Unbreakable Academy zien we veel mensen die een beetje last hebben van een hot cold empathy gap. Wat voor gat? Rustagh, ik ga het uitleggen.

INZETTEN VAN KWALITEITEN

Voordat we aan de training beginnen, vragen we onze deelnemers meestal welke persoonlijke kwaliteiten ze gaan inzetten voor het team. Termen zoals enthousiasme, positiviteit, humor, besluitvaardigheid en allerlei andere mooie kwaliteiten komen dan voorbij. Vol goede moed gaan we dan naar buiten om aan de slag te gaan.

Tijdens onze training , waarbij de deelnemers eens flink uit hun comfort zone worden gehaald, zien we de benoemde kwaliteiten niet heel vaak terugkomen.

MAAR DAT IS VREEMD?

STUKJE ONVERMOGEN

Het hot cold empathy gap is dus het onvermogen om in te schatten hoe je je in de toekomst (onder andere omstandigheden) zult voelen en dus ook gedragen. In de cold zone is alles onder controle, zit je lekker in je comfort zone en ben je rationeel. Verwarming aan, kopje thee erbij. Niets aan de hand. Je denkt prima in te kunnen schatten hoe je straks jouw team met al jouw positiviteit inspireert tot een topprestatie.

Vervolgens kom je in de hot zone, de emotionele staat. Je komt in ongemakkelijke posities, werkt onder tijdsdruk, je wordt fysiek en mentaal belast, je hebt honger en bent geïrriteerd.
F#ck die training, wat doe ik hier in godsnaam? Terwijl de regen in je nek druppelt heb je even wat anders aan je hoofd dan de ‘Emile Ratelband’ uit te hangen voor de rest van je team. Nu even niet!

Tada; het hot cold empathy gap. 

DRIE STAPPEN

Maar nu is natuurlijk de hamvraag; wat doe je eraan? Goede vraag.

De eerste stap heb je al genomen door dit hoofdstuk te lezen. Je weet dat het bestaat en dat is al heel wat. Als je dan ook nog jouw reacties uit het verleden erbij haalt, kun je beter inschatten hoe je normaal gesproken in dat soort situaties reageert.

De tweede stap is om de toekomstige situatie eens te visualiseren. Klinkt moeilijk maar gewoon even de situatie een keer in je hoofd afspelen. We beelden ons van alles de hele dag in dus dat moet geen probleem zijn. Probeer wat meer context te krijgen over hoe de situatie tot stand komt.

Derde stap is om je eigen gewenste reactie ook in te beelden. Hoe wil je reageren? Visualiseer dat. Het paadje in je hersenen is dan al gelegd. Hoe vaker en krachtiger je dit doet, des te groter de kans dat je op de gewenste manier reageert.

Als de situatie zich dan uiteindelijk openbaart en je herkent het, zorg je eerst voor wat ruimte voordat je handelt. Haal een paar keer bewust adem.

VIJF SECONDEN IN DOOR JE NEUS EN VIJF SECONDEN UIT DOOR JE MOND.

Herhaal zes keer. Dan neem je mentaal even afstand van het probleem. Er gaat, ondanks de stress, weer wat zuurstofrijk bloed naar het denkende gedeelte van je hersenen. Voilà, je krijgt helderheid en nu kun je ondanks de malaise waar je je in bevindt weer rationeel denken.

Zoals de Navy SEALs zeggen: everybody wants to be a frogman on a sunny day. Nu heb jij ook het geheim om die frogman op een regenachtige dag te worden. Easy day!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog