Een levenslesje van Rambo waarom kernwaarden je weerbaarheid vergroten

LIVE FOR NOTHING OR DIE FOR SOMETHING.

Volgens mij waren het de legendarische woorden van Rambo. Je kent hem wel; veteraan, veel te groot mes tussen zijn tanden, scheve mond en een kill rate waar de gemiddelde Mexicaanse maffiabaas jaloers op is. Hij zei niet veel in zijn films maar als er iets uit zijn mond kwam, waren het wel gelijk diep filosofische one linersIn de kern kunnen we wat leren uit de levenslessen van Rambo om onze weerbaarheid te vergroten. 

Want wat hij eigenlijk bedoelde was natuurlijk dat je moet leven volgens bepaalde waarden. Ze helpen je in moeilijke tijden en vergroten je weerbaarheid. Ik wil je niet adviseren om ervoor te sterven. Op dat puntje zitten Rambo en ik niet helemaal op één lijn. Het zijn tenslotte maar bedenksels die volgend jaar weer anders kunnen zijn.

MAAR WAARDEN KUNNEN JE WEL RICHTING GEVEN IN MOEILIJKE TIJDEN. 

Als je middenin de shitstorm zit, fungeren die waarden als een soort kompas. Ze geven je koers en richting zodat je makkelijker door die rondvliegende drollen navigeert.

Denk eens na wat jij belangrijk vindt in het leven. En waarom. Waar word je blij van en waar krijg je voldoening van? En wat betekenen die waarden voor je?

Maak er niet gelijk een studie van. Niet teveel bij nadenken want de eerste waarden die bij je opkomen zijn vaak de juiste.

AL HET GOEDE KOMT IN DRIEËN, DUS GA EENS AAN DE SLAG MET DRIE PERSOONLIJKE WAARDEN.

ENKELE RICHTLIJNEN:

  • Bedenk ze lekker zelf. Je mag ze helemaal zelf bepalen. Het zijn namelijk jouw waarden.
  • Houd ze losjes vast en ga er niet te krampachtig mee om.
  • Bedenk van tijd tot tijd of jouw waarden nog steeds dezelfde prioriteit hebben. Kloppen ze nog?Zo niet; schroom niet om ze aan te passen.

Als je hier bewuster van wordt en probeert te leven naar je waarden, zul je zien dat je steeds meer de regie over je leven krijgt. Natuurlijk gaat het leven je nog overvallen, loop je weer eens vast en ben je soms de weg kwijt. Hopeloos verdwaald in die rare wereld waarin we leven.

Rustig blijven. Paar keer ademhalen terwijl je om je heen kijkt. Je pakt je persoonlijke kompasje en bepaalt aan de hand van jouw waarden de richting. Vervolgens kom je weer in beweging en check je om de zoveel tijd je kompas. Ademhalen, observeren, in beweging blijven en dat kompas blijven controleren. Soms een beetje bijsturen. Dan vind je vanzelf weer je weg. En anders maak je hem zelf.

Bedankt voor het lezen!

Vond je het interessant of nuttig om te lezen? Ik zou het tof vinden als je deze blog deelt op sociale media!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog