Een ode aan de stoornis

Al jaren worstel je.

Onderzoek na onderzoek. Serieuze mensen die je allerlei vragen stellen. Van alles komt voorbij. MCDD, PDD NOS, ODD, ADD, ADHD, noem het maar op. De slimme en serieuze mensen proberen je te begrijpen. Want dan kunnen ze je uitleggen wat je anders moet doen en hoe je dat kunt doen. Dan kunnen ze het juiste protocol, therapie of medicijn geven. Je neemt het maar aan. Want zij hebben er een jarenlange studie voor gedaan. De mensen om je heen nemen het ook maar aan. Je ouders, familie en school. Ze doen allemaal hun best en proberen je te begrijpen. Ze willen allemaal voor je zorgen. Ze hebben het beste met je voor en gunnen je een normaal leven. Een studie en een goede baan.

Eindelijk is het duidelijk.

Ze hebben een aantal letters gevonden om jouw gedrag te verklaren. Het maakt eigenlijk niet uit welke letters het zijn. De meeste eindigen op de D. Disorder. Je hebt een stoornis. Je bent anders dan de normale mensen. Het geeft de mensen die voor je zorgen verlichting want ze kunnen het gedrag begrijpen. Ze hebben een verklaring voor de buitenwereld. Als je dan weer eens een woedeaanval hebt, je somber voelt of worstelt met alle prikkels, hoeven ze alleen maar naar de diagnose te wijzen. ‘Het komt door zijn/ haar stoornis.’ Je ziet de buitenwereld begripvol naar je kijken. En met medelijden kijken ze naar de mensen die voor je zorgen.

Je voelt de buitenwereld denken; dat moet wel zwaar zijn om te zorgen voor iemand met een stoornis.

Wat een last moet jij dragen.

Want de stoornis ligt niet bij jou. De stoornis ligt bij ons. Jouw gevoeligheid en de manier waarop je dat uit, laat ons alleen maar zien waar wij als mensen aan mogen werken. Ik snap dat je frustreert, boos, afgeleid en verdrietig kan zijn omdat wij dat niet zien. Sterker nog; we proberen je te veranderen! Omdat je ons confronteert met onze eigen overtuigingen en beperkingen. Met onze eigen gekte, waanzin en duisternis. Het enige verschil is dat jouw menselijkheid soms wat zichtbaarder is.

Laat iemand je nooit vertellen dat je anders bent.

We zijn precies hetzelfde. Dat staat los van een opleiding, carrière of hoe je je zou moeten gedragen. We hebben allemaal systemen verzonnen die we nu als waarheid beschouwen. Dat zorgt voor afscheiding. Jij laat ons zien hoe we de verbinding kunnen herstellen. Juist als we het gedrag van de ander niet begrijpen.

Er zullen altijd mensen zijn die jouw geschenk aan ons nog niet zien. Ze zullen je in een hokje stoppen of zelfs pijn proberen te doen. Neem het ons niet kwalijk. Dat heeft niets met jou te maken maar met onze eigen angsten. En met ons onvermogen om onvoorwaardelijk lief te hebben. Als we niet volledig van onszelf kunnen houden, projecteren we onze angsten op de ander. Dat is misschien wel de zwaarste last die je van ons draagt.

Ik wil je vanuit mijn hart bedanken. Voor het dragen van de last. Voor het licht dat je brengt in deze wereld. Blijf geduld oefenen met de mensen om je heen. Als ze hun eigen duisternis onder ogen durven komen, gaan ze eindelijk zien waar ze het licht in zichzelf kunnen vinden. En dan zien ze ook wie ze daar heeft gebracht.

Bedankt voor het lezen!

Vond je het interessant of nuttig om te lezen? Ik zou het tof vinden als je deze blog deelt op sociale media!

Tags

Inspiratie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog