Hoe de high performers binnen de special forces trainen

Ik krijg regelmatig vragen over mijn manier van trainen of hoe mensen het beste kunnen voorbereiden op de programma’s van Unbreakable Academy Daarom ga ik wat vaker mijn work outs en trainingen delen. Maar laat ik beginnen bij de basis.

Mijn manier van trainen

Mijn manier van trainen is gebaseerd op het werk binnen de Special Forces. Tijdens een speciale operatie hebben we altijd een combinatie van uithoudingsvermogen, kracht, flexibiliteit en behendigheid nodig. Keer op keer zag ik kerels afbreken die eenzijdig trainden. Soms kwamen ze wel door de opleiding maar op de langere termijn kregen ze door de belasting van ons werk regelmatig blessures. Ze bereikten nooit het niveau van Special Forces operators die allround trainden.

Man klimt tegen een schip omhoog

De special forces en training

Een Special Forces operator die alleen maar traint op hardlopen, komt kracht te kort als hij iemand moet overmeesteren na een sprint met kogelwerend vest. Een Special Forces operator die alleen maar traint op explosiviteit en kracht, komt uithoudingsvermogen te kort als hij 10 kilometer op hoog tempo moet verplaatsen.

Tijdens een speciale operatie moet je regelmatig lastige obstakels overwinnen. Duiken onder schepen, een hoog schip op klimmen of via een nauwe doorgang een gebouw betreden. Je hebt een bepaalde mate van flexibiliteit nodig. Die flexibiliteit zorgt ook dat je blessures voorkomt, dat je meer behendigheid hebt en sneller kunt aanpassen als de situatie daarom vraagt.

Het leven als een speciale operatie

Toen ik bij de antiterreureenheid wilde, bracht ik mijn maximale squat van 80kg naar 165kg en deed ik vier keer in de week aan verschillende vechtsporten. Dat had mijn werk bij de eenheid nodig. Nog steeds hanteer ik deze manier van trainen. Soms periodiseer als ik merk dat daar de behoefte ligt. Maar als die basis weer eenmaal staat, zoek ik altijd weer de combinatie in mijn trainingen. Het maakt me op alle domeinen weerbaarder als mens. Wat dat betreft zie ik het leven ook als een speciale operatie. Je hebt alle domeinen nodig. Je moet weten wanneer je moet schakelen. Dat vraagt omgevingsbewustzijn, aanpassingsvermogen en focus.

Lomp geweld en situational awareness (SA)

Soms moet je even een sprint trekken en lomp geweld gebruiken om iets gedaan te krijgen. Dan heb je kracht nodig. Om vervolgens de balans weer op te maken, te herstellen en te groeien. Jezelf fysiek sterk voelen, vergroot ook je mentale kracht. Je zelfvertrouwen groeit als je iedere training een beetje meer kunt dragen. Een mooie link naar het dragen van de lasten in je leven. Als je je sterk genoeg voelt, kun je andere mensen ook gaan ondersteunen met het dragen van hun lasten. Je hebt meer oog voor de ander omdat je niet gebukt gaat onder je eigen lasten. Je houdt situational awareness. Je hoeft de last van de ander niet altijd over te nemen maar erkenning of een hand op de schouder kan al verlichting geven. Laat jouw kracht overstromen naar de mensen om je heen.

Stop met sterven en begin te leven

Situational awareness zorgt ervoor dat je tijdig kunt schakelen als het nodig is. Dat je niet altijd vanuit kracht hoeft te leven maar ook vanuit flexibiliteit en behendigheid kunt leven. Door je flexibiliteit te trainen verwijder je de (spier)spanningen in je lichaam. De spanningen zijn blokkades die zorgen dat achterliggend weefsel afgesloten raakt van zuurstof. En zoals we allemaal weten; weefsel zonder zuurstof sterft af. Jij sterft dan een beetje af.

Hetzelfde geldt voor mentale flexibiliteit. Door jouw eigen (fysieke) grenzen op te zoeken, word je vanzelf geconfronteerd met jouw mentale blokkades. Dit zien we keer op keer tijdens onze trainingen. Pas na deze confrontatie (het welbekende “tegen jezelf aanlopen”) word je bewust van deze blokkades. Dan ga je ervaren dat de blokkade slechts een mentaal concept is. Een spanningsknoop uit het verleden die in tijden van stress weer even aantrekt. Je brengt je aandacht naar het heden, voelt de spanning in je lichaam, ademt diep in via je neus, uit via de mond en maakt de krachtige keuze om je niet meer te laten beperken door het verleden. Je kiest om nu te leven en ademt de spanning uit. Mentale flexibiliteit is trainbaar en in deze tijden van polarisatie en mentale overbelasting meer nodig dan ooit. Verwijder de fysieke en mentale blokkades om de energie in je leven weer te laten stromen. Om meer te gaan leven en behendiger te laveren langs de obstakels die het leven je voorschotelt.

Meer leven met een groot uithoudingsvermogen

Des te groter je uithoudingsvermogen, des te meer energie je hebt als het leven je uitdaagt. Je uithoudingsvermogen is het makkelijkst trainbaar en het brengt mentale rust. Niets is lekkerder dan buiten in de natuur alleen zijn met je beweging en je ademhaling. Dan kom je in flow. Weg van al het moeten, denken en de mentale ruis. Het is een meditatie in beweging waar je regelmatig wordt getrakteerd op mooie persoonlijke inzichten. Een groot uithoudingsvermogen zorgt voor een sterker hart, een betere doorbloeding en meer longcapaciteit. Het geeft je meer adem. En adem is leven!

Kies groei boven comfort en kies voor het leven.

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog