Hoe de Special Forces mentale kracht ontwikkelen

Hoe ontwikkelen de Special Forces hun mentale kracht?

Of je nu wilt trainen voor de Special Forces of gewoon mentaal sterker en krachtiger wilt worden; er zijn een aantal principes die je gaan helpen om sterker en weerbaarder in het leven te staan. In een tijdperk waarin de maatschappij geteisterd wordt door stress en allerlei mentale klachten gaat meer mentale kracht je helpen om overeind te blijven als het leven je uitdaagt. In deze blog lees je zes principes uit de Special Forces om meer mentale kracht te ontwikkelen. Maar voordat ik daarover uitwijk.

Wat heb jij aan meer mentale kracht?

Mentaal sterke mensen gaan beter om met tegenslag.

En laten we eerlijk zijn; tegenslagen zijn een fact of life. Hoe we omgaan met deze tegenslagen is bepalend voor ons karakter. Mensen die mentaal sterk zijn, hebben een andere kijk op tegenslagen. Sterker nog; ze zien het vaak niet eens als tegenslagen; het zijn kansen om te groeien en om hun mentale kracht te ontwikkelen.

Mentaal sterke mensen halen vaker hun doelen.

De mooie ambitieuze doelen van het leven krijgen we helaas niet cadeau. Maar al te vaak geven mensen hun dromen en doelen op. Zonde. We beperken onszelf. Het stellen en vooral realiseren van doelen is een kunst op zich. Wat in eerste instantie een mooi doel lijkt, blijkt tijdens het proces toch wat lastiger en gecompliceerder. De route die we hadden bepaald blijkt toch niet te werken. Vaak geven we het dan maar op. Mentaal sterke mensen kijken voorbij het probleem en versterken hun focus. Er is altijd een manier om obstakels te overwinnen.

Linksom, rechtsom, onderdoor of bovenlangs. En als het niet anders kan er dwars doorheen.

En uiteindelijk gaat het meestal niet eens om het doel zelf. Het gaat om het proces. Om de transitie die jij moet maken om het doel te realiseren.

Mentaal sterke mensen zijn betere teamplayers.

Het is een bekend stressfenomeen. Tunnelvisie. Als je onvoldoende mentale kracht hebt ontwikkeld, word je eerder de prooi van een stressvolle omgeving. Ik zie het regelmatig bij de teamtrainingen die we geven met Unbreakable Academy. We zetten een klein beetje druk op de ketel en het team valt uit elkaar. De samenwerking stagneert. Waarom? De teamleden die niet in staat zijn om met de uitdagende omstandigheden om te gaan, keren naar binnen. Ze krijgen tunnelvisie en zonderen zich af. Ze betrekken zich niet meer bij het teamproces. De teamleden die mentaal wel sterk zijn, blijven ondanks de stress aan het team denken, ze houden oog voor de ander en voor het gezamenlijke doel.

Mentaal sterke mensen leven gezonder.

Misschien nog wel de belangrijkste reden om je mentale kracht te ontwikkelen. Als je de mentale vaardigheden goed beheerst, heb je meer controle over jezelf en jouw eigen impulsen. Dus ook die impulsen om iedere avond met een zak chips te Netflixen. Je hebt meer discipline om gezonde routines te ontwikkelen en vooral vast te houden.

Mentaal sterke mensen hebben een beter sociaal netwerk.

Laten we eerlijk zijn; het is fijner om met een zelfverzekerde, humorvolle en relaxte vriend te zijn dan met een chagrijnige stresskip. Toch? Als je mentaal sterker wilt worden, is humor een van je belangrijkste wapens. Het is een van de fundamenten om mentale kracht te ontwikkelen. Net zoals praten over je problemen en uitdagingen. Als je jouw shit durft te delen, ga je zien dat je omgeving ook meer open staat om te delen. En wat gebeurt er dan? Dan heb je mooie gesprekken die ergens over gaan. Dan heb je verbinding.

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Redenen genoeg om aan je mentale kracht te gaan werken. Nu kijken hoe de Special Forces dit ontwikkelen.

 1. De Special Forces stellen hoge doelen (en investeren in de voorbereiding).
  Duh, een open deur. Maar dit is wel waar alles begint. Met jouw helderheid over jouw doelen. Over de route om dit doel te realiseren en vooral jouw bereidheid om bepaalde zaken op te offeren om het doel te realiseren. Lukt altijd alles? Nope. Slechts een klein percentage komt bij de Special Forces. En het wil niet zeggen dat de kandidaten die het niet halen mentaal niet sterk genoeg zijn. Je hebt bepaalde talenten en vaardigheden nodig die niet iedereen bezit. Je moet een bepaalde mate van geluk hebben dat je geen blessures krijgt. Maar uitdagende doelen testen en ontwikkelen jouw karakter. En daarmee ook je mentale kracht. Geen probleem als je het uitdagende doel niet (de eerste keer) haalt.

Opstaan, leren van het proces en verder gaan.

 1. Special Forces werken met een buddy.
  Een goede buddy daagt je uit om het beste uit jezelf te halen. Door net dat stapje harder te zetten. Door er voor je te zijn als je het even niet ziet zitten. En door regelmatig je achter je vodden aan te zitten als jij half werk levert. Een goede buddy stelt de goede vragen en luistert tussen de woorden. Hij (of zij) zorgt dat je gefocust blijft als je weer eens wordt afgeleid. Onderzoek wie jouw buddy kan zijn. Zoek een rolmodel die je helpt om je mentale kracht verder te ontwikkelen.
 2. De Special Forces reflecteren op alles.
  Als je op de grens van leven en dood werkt, wil je altijd slimmer zijn dan de vijand. Het kan altijd beter. De procedure, de tactieken, het materiaal en de Special Forces operator zelf. Net iets sneller schieten. Net iets slimmer de procedure uitvoeren. Net wat handiger die explosieve lading afzetten. Het is een constante leercyclus die in de Special Forces opleiding al wordt aangeleerd. Als het lerend vermogen van de kandidaat onvoldoende is, is het al snel einde opleiding. Tijdens een speciale operatie moet je ook constant schakelen en blijven leren. Die actiereflectie is een krachtig fundament van mentale kracht. Schrijf voor jezelf iedere dag op hoe de dag is verlopen. Hoe voelde je je vandaag? En wat kun je morgen doen om je beter te voelen? Heb je een ruzie gehad, probeer er dan van te leren. Reflecteer om meer mentale kracht te ontwikkelen.

Wat had jij anders kunnen doen? De oplossing ligt altijd bij jou. Daar ligt je mentale kracht.

 1. De Special Forces zijn flexibel.
  De wereld verandert constant. Blijf je rigide in oude patronen hangen, brand je al snel op. Dan wordt de wereld een stuk minder leuk. In oorlogsomstandigheden kan een rigide mindset je het leven kosten. Daarom hameren we bij de Special Forces op aanpassingsvermogen, besluitvaardigheid en actiebereidheid. Stil blijven staan tijdens een vuurgevecht is de grootste zonde die je kunt begaan. Blijven bewegen, constant om je heen blijven kijken en werk zoeken. Waar is de volgende dekking? Waar zijn mijn buddy’s en wat kan ik voor het team betekenen om samen uit de strijd te komen? Is de deur naar het object gebarricadeerd? Dan kiezen we het alternatieve inbraakpunt. Is die ook dicht? Dan forceren we het raam op de bovenverdieping. Mentale kracht is niet telkens van doel veranderen.

Mentale kracht is flexibel genoeg zijn om je route aan te passen. Het doel blijft hetzelfde.

 1. Special Forces leren de basics.
  Het geheim van de Special Forces zit niet in de speciale apparatuur, geheime procedures of bijzondere talenten. Ze beheersen de basics tot in de puntjes. Ze hebben een gezegde binnen de Special Forces:

You are never too special to forget the basics.

Leer voor jezelf ook de fundamenten van mentale kracht. Alles is trainbaar. Dus als je mentaal sterker wilt worden, en volgens mij heb je nu voldoende redenen om dat te willen, leer de basics. En niet alleen vanuit je hoofd maar ga ermee aan de slag. Gebruik de kracht van je ademhaling, leer visualiseren, stel uitdagende doelen en ontwikkel je focus. Begin klein en maak er een vaste routine van. Maak van reflectie een gewoonte. Ervaar je stress, frustratie of angst; keer naar binnen en onderzoek waar het vandaan komt.

De oplossing ligt onder de bron.

 1. Special Forces geven hun lichaam prioriteit.
  Niet vanuit ijdelheid (ok, soms een beetje ;-)) maar omdat hun werk dat eist. En als je lichamelijk goed in je vel zit heeft dat direct invloed op jouw mentale welzijn. Een tekort aan testosteron wordt geassocieerd met depressie. Een extra boost testosteron (door krachttraining; ik heb het niet over supplementen) is goed voor je gemoedstoestand, focus en stressbestendigheid. Regelmatig hardlopen, fietsen en/ of zwemmen doet wonderen voor je mentale kracht. De stress krijgt door lichaamsbeweging de ruimte om te ontladen. Het geeft voldoening als je ondanks eventuele tegenzin toch hebt gesport.

Door buiten in de natuur te zijn, krijg je een andere hersenfrequentie. Het werkt rustgevend. Denk maar eens aan het geluid van de oceaan. Of de vogels en het leven in een bos. Iedere Special Forces operator kent het belang van slaap. Er is niets mis met hard werken, ambitieuze doelen en uitdagende trainingen, mits dat in balans is met voldoende rust en herstel.

Maak ook van herstel en slaap je prioriteit om mentaal sterker te worden.

Vond je dit interessant en leuk om te lezen? Delen wordt gewaardeerd!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog