Hoe je helderheid krijgt zodat jij je doel wél bereikt

De meeste mensen die hun doelen niet realiseren missen helderheid. Ze realiseren vaak niet eens dat dit hun blokkade is om ergens succesvol in te zijn. Dat is logisch, want ze hebben een troebele blik. Dan heb je natuurlijk geen flauw idee welke kant je op loopt. Dan ga je maar een richting oplopen om toch een gevoel van productiviteit te hebben. Beetje in de zin van ‘ren je dan ben je’. Maar eerlijk is eerlijk; dat heeft weinig zin en is zonde van je tijd.

STEL DE JUISTE VRAGEN.

Mocht je hier wel eens last van hebben (of een goede vriend van je ;-)), stel jezelf dan de volgende vragen om helderheid te krijgen.

 • Hoe duidelijk heb je echt wat je wilt bereiken?
 • Kun je het tot in detail voor de geest halen?
 • Wat voor gevoel ervaar je bij het behalen van je doel?
 • Welke mensen zijn er bij je in het proces en hoe ziet de structuur eruit die je helpt om het doel te bereiken?
 • Wat ben je bereid ervoor op te geven? En wat niet?
 • Weet je exact welke vaardigheden je nodig hebt om je doel te bereiken?
 • Ben je bereid om die vaardigheden (verder) te ontwikkelen?
 • Wat zijn de waarden en de principes die jouw doelen ondersteunen?
 • Welke middelen en ondersteuning heb je om je doelen te bereiken?
 • Hoe duidelijk is je korte termijn planning om je doelen te bereiken?
 • Wat doe je bij tegenslag?

PRESTEREN IS INVESTEREN.

Helderheid betekent meer dan alleen het einddoel scherp hebben. Het is het totale plaatje en de verschillende stappen die je moet nemen.

Iedereen kan doelen stellen. Maar het wordt een serieuze klus om het doel -en de weg ernaar toe- echt volledig scherp te krijgen. Dat kost tijd. Daarvoor heb je rust in je hoofd nodig. Vanuit die rust probeer je vraag voor vraag helderheid te krijgen. Heel vaak krijg je die inzichten niet door er heel hard aan te denken, maar door even los te komen van je gedachten. Tijdens het hardlopen, het mediteren, onder de douche of tijdens een lange wandeling.

SLIJP DIE BIJL.

Heel soms kom je er dan achter dat je het verkeerde doel najaagt. Durf dan ook de keuze te maken. Het leven is te kort om de verkeerde doelen na te jagen.

Zoals Abraham Lincoln zei:
Give me six hours to chop down a tree and I will spend the first four sharpening the ax.

Dit geldt precies met het stellen van doelen. Aan de voorkant voldoende investeren om je doel en het plan scherp te krijgen, zorgt ervoor dat je efficiënter (en soms zelfs überhaupt) je doel gaat halen.

Dus slijp die bijl voordat je gaat hakken. 

Bedankt voor het lezen!

Vond je het interessant of nuttig om te lezen? Ik zou het tof vinden als je deze blog deelt op sociale media!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog