Hoe je uitdagingen overwint en er van leert

Een bekend gezegde binnen de (maritieme) Special Forces luidt: plan your dive and dive your plan.

Iedere duik wordt tot in detail gepland, gebrieft en uitgevoerd. De kikvorsman duikt onder de meest extreme omstandigheden. In vijandelijk gebied. Bij nacht en ontij. Terwijl de ijsschotsen voorbij drijven of tot de hittestuwing je oren uit komt. En alles daar tussenin.

Tijdens de duik is er in de meeste gevallen geen mogelijkheid om te communiceren. Daarom is die planning zo essentieel. In het pikkedonker moet je, samen met je buddy, van A tot Z weten waar je naartoe gaat en wat je moet doen.

Gaan de duiken altijd volgens planning? Nooit. Ik heb nog nooit een duik meegemaakt die volledig volgens plan ging.

SHARK

De communicatie werkte niet. Hittestuwing of onderkoeling. Falende duikapparatuur. Kramp. Haaien. Kwallen. Extreme stroming. Hopeloos verdwalen voor de kust van Afrika. Niet bij het doel aankomen. Ik kan ze allemaal afvinken.

Maar door aan de voorkant goed over de duik na te denken en kritisch naar je plan te kijken, vergroot je de slagingskans. Door alle risico’s in kaart te brengen en hoe je die gaat beperken. En vooral hoe je met de risico’s omgaat. Hierdoor creëer je al een mentaal beeld van de uitdagingen en jouw reactie hierop. Je hebt hiermee al vier succesfactoren voor een geslaagde operatie afgevinkt.

BRENG DE RISICO’S IN KAART.

1. je hebt alle obstakels in beeld gebracht.
2. je hebt jouw gewenste reactie op het obstakel helder en gevisualiseerd.
3. je hebt de gewenste uitkomst helder en gevisualiseerd.
4. mocht de gewenste uitkomst niet lukken, heb je een alternatieve koers bedacht. Mocht plan A niet werken. Er is namelijk altijd een plan B.

Na iedere duik vindt er een debrief plaats. Wat ging er goed en waar ligt de potentie? Zo werden we iedere duik een beetje beter.

Plan your challenge. Brief your plan. Action. Debrief your action.
 

Bedankt voor het lezen!

Vond je het interessant of nuttig om te lezen? Ik zou het tof vinden als je deze blog deelt op sociale media!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog