Hoe je weerbaarheid versterkt door een stapje terug te doen

Rammen met je kadaver!

Herken je dat gevoel dat je vol goede ideeën of intenties aan de week of dag begint? Je wilt een berg werk gedaan krijgen, nieuwe ideeën uitwerken, sporten, contacten onderhouden en tijd met je gezin en vrienden doorbrengen. Zoals iedereen heb je 24 uur per dag en 168 uur in de week. Geen tijd te verliezen dus! Gas erop.

Halverwege de dag of week kom je erachter dat je minder productief bent dan je graag zou willen. Vier uur achter de laptop en het lijkt alsof je niks hebt gedaan. Daarnaast krijg je nog wat ongelukkig nieuws (bijvoorbeeld de verlengde COVID-19 maatregelen) waardoor je (negatieve) gedachtes verder afdwalen naar waar ze niet moeten zijn. Je focus is weg en je besluit om het maar even te laten voor wat het is. Tijd om je hoofd even leeg te maken. Een rondje hardlopen dan maar want de sportscholen zitten dicht. Omdat het buiten regent heb je toch frisse tegenzin en stel je het maar uit naar morgen. Je probeert deze dag maar snel te vergeten en gaat op tijd naar bed omdat je morgen weer fris en fruitig wilt starten. Slaap lekker 😉

In je bed ben je nog wat aan het piekeren over de “verloren” dag. En wat blijkt… Als je wakker wordt na een niet al te goede nacht heb je moeite om je bed uit te komen. Een uur later dan gepland ga je eruit. Je klapt je laptop open en merkt dat je eigenlijk niet zoveel zin hebt om te werken. Hoe kan dat nou? Je had zulke goede intenties en er komt niks van terecht. Je voelt je motivatie verder afzakken.

Een innerlijke strijd.

Je baalt van jezelf en probeert een verklaring te zoeken. Er ontstaat een strijd tussen je gedachten en je gevoel. De drang om te presteren wordt niet bevredigd want zo productief ben je niet. Het stemmetje in je hoofd dat zegt: “vandaag maar even niet, geen zin en het kost te veel moeite”. Aan je gevoel merk je dat je energie steeds verder leegloopt en de negatieve emoties beginnen op te spelen. Je beseft dat het de hoogste tijd is om er wat aan te doen.

Als mens zijn wij altijd op zoek naar een verklaring voor ons gedrag en proberen wij een positief zelfbeeld in stand te houden.

Het is dus niet gek als je bijvoorbeeld excuses gaat verzinnen omdat je het werk wat je zou willen doen niet gedaan krijgt. Wellicht helpt het voor een korte periode en geeft een excuus tijdelijk een “beter” gevoel, maar op de lange termijn schiet het natuurlijk niet op.

Herkenbaar?

Ik denk dat veel mensen zich kunnen vinden in de signalen uit het hierboven omschreven stuk. In de prestatiemaatschappij waarin we leven stellen we uitdagende doelen, vergelijken we onszelf graag met mensen die het “beter” hebben en ligt de werkdruk sowieso erg hoog. Vermenigvuldig dat met de COVID-19 situatie en tada. Als je niet oppast en continue aan blijft staan, dan brand je vanzelf op. De boog kan niet altijd gespannen staan, dus leer deze signalen vroegtijdig herkennen voordat het te laat is.

Dit kan je leren door goed op jezelf en je omgeving te reflecteren. Merk je al een tijdje dat je minder productief bent of wat neerslachtige gedachtes ervaart? Heb je moeite om uit bed te komen of ervaar je een laag energielevel? Misschien hoor je de mensen om je heen al vaker roepen dat je een kort lontje hebt. Of merk je aan jezelf dat je focus afzwakt of dat je vergeetachtig wordt? Allemaal signalen waarbij het lijkt alsof je niet helemaal in balans bent. Tijd voor een stapje terug.

Het begint bij één stapje terug.

Door een stapje terug te doen ontstaat er ruimte.

Ruimte die je kunt gebruiken om wat zelfcompassie te integreren in je dagelijks leven. In de prestatiemaatschappij vergeten we soms dat het heel normaal is om even wat minder productief te zijn. Daarbij is het niet gek als er wat “negatieve” gevoelens/gedachtes opspelen. Nee, het leven is niet altijd één groot feest en zelfs de meest positief ingestelde personen ervaren deze gevoelens/gedachtes. Wees dus een beetje lief voor jezelf. Heb je hier moeite mee? Draai de rollen dan eens om. Wat zou jij iemand als advies geven als je merkt dat iemand even behoefte heeft aan een stapje terug. Juist, dit mag je best tegen jezelf zeggen!

Door een stapje terug te doen, ontstaat er ruimte die je kunt gebruiken om de structuur in je week te herstellen. Maak voor jezelf een planning en houd je aan deze planning. Hoe laat wil je uit/naar bed? Wanneer neem je een pauze waarin je gaat eten/drinken en bewegen? Hoe laat ga je sporten? Wanneer breng je tijd door met vrienden/familie of neem je een momentje voor jezelf? En heb je ambitieuze doelstellingen? Mooi, deel ze op in microdoelen. Wat wil jij per uur, per dag of per week gedaan krijgen? En nee, een werkdag van 8/9 uur volmaken is geen doel op zich. Ben je eerder klaar? Prima toch, dan heb je alleen maar meer tijd en ruimte om goed voor jezelf te zorgen. Je zult merken dat structuur motiveert en dat microdoelen, mits deze realistische te voltooien zijn, extra motiveren en zorgen voor een goed gevoel.

Een goede energieboost dus!

Verder kun je de ruimte die ontstaat door een stapje terug te doen gebruiken om de balans tussen werk en privé te bewaken. Door continue gefocust te zijn op ambitieuze doelen komt het wel eens voor dat je deze balans vergeet. Er is niks mis met hard werken maar het moet niet ten koste gaan van jezelf of je omgeving. Besteed deze ruimte dan ook om aandacht te spenderen aan dingen waar je energie van krijgt: een wandeling met iemand; een goed telefoongesprek; koken voor je partner/gezin en eet aan tafel zonder de telefoon; ga een spelletje doen of kijk een film/serie Etc. Quality time is heel waardevol, dus koester deze momenten. Het geeft ons een erg goed gevoel en het werkt stress reducerend!

Eén stapje terug zijn 2 stappen vooruit.

Zo zie je maar, door een stap terug te doen creëer je ruimte om goed voor jezelf te zorgen. Door goed voor jezelf te zorgen, zorg je ervoor dat:

  1. jouw energielevel een boost krijgt
  2. je beter bewapend bent tegen stress uit onze prestatiemaatschappij
  3. je productiever en efficiënter gaat werken
  4. je een leuker persoon bent voor jouw omgeving

Je snapt dat dit jouw zelfvertrouwen en geluksgevoel een boost geeft. Het begint bij één stapje terug zodat je er later weer twee vooruit kan. Succes!

Bedankt voor het lezen!

Vond je het interessant of nuttig om te lezen? Helpen de praktische tips uit onze blogs om weerbaarder in het leven te staan? Goeiezaak! Wil je nog veel meer leren om weerbaarder in het leven te staan? Word lid van onze online leeromgeving Team Unbreakable. Hier vind je – naast 10 unieke leermodules, challenges en inspirerende video’s/verhalen – een groep gelijkgestemden die elkaar allemaal motiveren en inspireren om de beste versie van zichzelf te worden! Door weerbaarheid verbonden.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog