Legale (en gratis) doping om je weerbaarheid een boost te geven!

STRESS

Je kent het wel. Het is het moment dat je moet presteren. Je hebt het idee dat alle ogen op jou gericht zijn. Je voelt de spanning oplopen. Droge mond, zweethanden, je hart klopt in je keel. Je begint te trillen. Kortom, je lichaam schiet in de stress modus. Shit, dit wordt niks. De negatieve gedachtes beginnen op te spelen en je merkt dat deze het gevoel van stress alleen maar versterken. Je benen worden zwaarder en eigenlijk vraag je jezelf af waarom je dit ook alweer moest of wilde doen. Op dit moment zou het handig zijn als jouw weerbaarheid tegen stress groot genoeg is om te kunnen presteren. Maar…..

OP DIT MOMENT BEN JE EIGENLIJK NIET MEER BEZIG MET JE PRESTATIE MAAR JE PROBEERT DIT NARE GEVOEL VAN STRESS TE ONDERDRUKKEN.

De hierboven omschreven reactie komt vaak voor als er een belangrijke prestatie moet worden geleverd. Die presentatie van je werk. De penalty in de finale. Of een belangrijk schot van een sniper. Je zult je er vast in herkennen dat dit gevoel je prestatie behoorlijk negatief kan beïnvloeden.

HOE KAN HET TOCH DAT HET LIJKT ALSOF SOMMIGE MENSEN GEEN STRESS ERVAREN?

Hier zal ik je alvast een geheim over verklappenNiets is minder waar, iedereen ervaart stress. Het grote verschil is dat mensen die met succes een topprestatie leveren vaardigheden hebben ontwikkeld om met stress om te gaan en stress inzetten als iets positiefs. Zij gaan er dus juist niet tegen in verweer maar zien het als onderdeel van de prestatie. Laten we eens kijken hoe deze superhelden dit doen.

STRESS ALS GRATIS EN LEGALE DOPING

Nu wil ik mijzelf geen superheld noemen maar ik heb stress altijd gezien als een soort voorwaarde om goed te kunnen presteren. Eigenlijk was het voor mij een soort gratis en legale doping. Als ik wilde presteren en ik merkte dat ik nog niet in de juiste mindset zat, pepte ik mijzelf op door muziek te luisteren, te visualiseren, door middel van ademhalingstechnieken of door beweging de hardslag omhoog te krijgen (push ups, squads, etc.).

Hierdoor ging mijn vlammetje branden. Ik werd gretig, ik voelde gezonde spanning, ik werd scherper en ik voelde dat ik klaar was om te gaan presteren.

Op deze manier had ik stress opgeroepen omdat ik het nodig had om optimaal te presteren.

STRESS ALS VOORWAARDE OM GOED TE PRESTEREN

Laten we eens kijken waarom ik dit nodig had en sterker nog, ik ga jou overtuigen dat jij het ook nodig hebt ;-). We gaan zorgen dat het negatieve stigma rondom stress voor eens en voor altijd verdwijnt. Kijk maar naar deze afbeelding.

Zoals je ziet is er voor een optimale prestatie een zekere mate van stress (arousel verwijst naar het gevoel van stress) vereist. Te weinig stress resulteert in een saaie niet uitdagende opdracht. Te veel stress zorgt ervoor dat het té uitdagend wordt en wellicht kan er angst ontstaan wat kan leiden tot chocking (bezwijken onder de druk).

Oké, voordat jij het onder controle hebt om stress gericht in te zetten als gratis en legale doping, gaan we bij de eerste stap beginnen.

EÉN VAN DE BELANGRIJKSTE REGELS OM GOED MET STRESS OM TE LEREN GAAN, IS HET STUKJE BEWUSTWORDING VAN HET STRESSGEVOEL. PAS ALS JE DIT HERKENT, KUN JE ER VERDER MEE AAN DE SLAG.

STRESSTIP!

Om dit te realiseren, kun je de volgende tip gebruiken. Bevind jij je een keer in een stressvolle situatie? Probeer dan eens te observeren en ervaren wat er in je lichaam en brein gebeurt. Wat voel je? Wat denk je? Welk effect heeft stress op je functioneren? Etc. Reflecteer op jezelf en noteer deze reflectie. Het is de eerste stap naar bewustwording.

Als jij je bewust bent van het gevoel stress (je kunt het herkennen en weet wat het met je doet), kun je leren hoe je stress kunt gaan sturen om het in te zetten voor het leveren van een topprestatie.

Wil jij weten hoe je dit moet doen?

In onze online leermodule “Van stress naar kracht” leren wij jou hoe je deze kracht kunt inzetten zodat ook jij één van de superhelden wordt die stress de baas is!

Daag jezelf uit en ga aan de slag. Weer allemaal handige tips die je in jouw weerbaarheidsrugzak stopt. Zit ze in op de manier hoe het voor jou het beste werkt en versterk jouw weerbaarheid! Wil je meer weten over hoe jij je mentale weerbaarheid kunt vergroten? Word lid van Team Unbreakable en ga aan de slag met onze online leermodules en maak jezelf mentaal onverslaanbaar.

Bedankt voor het lezen!

Vond je het interessant of nuttig om te lezen? Ik zou het tof vinden als je deze blog deelt op sociale media!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog