Meer mentale vrijheid door onverschilligheid

PICTURE PERFECT.

Ik merk (vooral aan mezelf ;-)) dat we ons vaak willen aanpassen aan de wereld om ons heen. We zijn als de dood dat ‘men’ een verkeerd of minder perfect beeld over ons krijgt. Gelukkig hebben we op social media voor iedere oneffenheid een filter die we kunnen gebruiken om onszelf anders voor te doen dan we zijn. We kunnen knippen en plakken totdat alles er perfect op staat. Zonde als je het mij vraagt. Niet dat je het vraagt maar dat maakt voor nu even niet uit…

GEVANGEN IN ONZE EIGEN PROGRAMMERING.

Ook in onze keuzes laten we ons te vaak leiden door de mening van anderen. Bang om veroordeeld te worden of om buiten de ‘norm’ te vallen. Als mens zijn we geprogrammeerd als groepsdieren en afwijkend gedrag kan ervoor zorgen dat we de groep uit worden gezet. Daarom passen we ons vaak maar weer aan en slikken onze dromen, ambities en wensen weer in. Ook weer zonde als je het mij vraagt want dan zit je eigenlijk gevangen. Zo kun je nooit je volledige potentieel ontdekken.

Als jouw groep je niet accepteert zoals je bent of de groep niet meer past met jouw visie op het leven dan is het misschien gewoon niet meer de juiste groep voor jou. Dit is geen makkelijk proces (been there) maar soms wel het juiste om te doen.

EEN BEPAALDE MATE VAN ONVERSCHILLIGHEID KAN JE DAARIN HELPEN.

DE RECHTMATIGE EIGENAAR.

Met onverschilligheid bedoel ik niet dat je niet moet luisteren naar de mening of adviezen van anderen. Luisteren naar je omgeving is prima alleen je hoeft er niet altijd iets mee te doen. En je hoeft het zeker niet persoonlijk aan te trekken als mensen een (ongefundeerde) mening over je hebben.

Vaak komen die meningen vanuit onwetendheid, verkramping of vanuit een bepaalde egopositie.

Ook de zogenaamde goedbedoelde adviezen worden gegeven omdat mensen graag advies geven. En niet zozeer omdat jij dat advies nodig hebt.

Zodra je dat doorziet kun je het zonder oordeel waarnemen en de mening laten bij de rechtmatige eigenaar.

De mensen die echt het beste met je voor hebben zullen je hoogstens goede vragen stellen zodat je wat meer helderheid krijgt. Om je bewust te maken van je eigen blinde vlekken. Of misschien delen ze een soortgelijke ervaring en wat zij ervan hebben geleerd.

LIEFDEVOLLE ONVERSCHILLIGHEID.

Doe dingen vanuit integriteit, met de juiste intenties en met liefde voor jezelf en je omgeving. Vanuit daar ontstaat de kracht om je eigen koers te varen en op flexibele wijze lekker onverschillig met kritiek om te gaan.

Door op een liefdevolle manier lak te hebben aan de mening en overtuigingen van anderen ontstaat er meer ruimte voor jouw eigen dromen, ambities en persoonlijkheid. Met liefdevolle onverschilligheid ontwikkel je meer vrijheid.

Die onverschilligheid is trainbaar. Net zoals zoveel belangrijke dingen in het leven.

KIES GROEI BOVEN COMFORT.

Dus hoe kun je die liefdevolle onverschilligheid trainen?

  • Ga een keer voor 80% in plaats van altijd maar voor 100%.
  • Hak een keer die knoop door als je aan alles voelt dat het voor jou de juiste keuze is.
  • Maak je een keer wat minder druk over je kleding of hoe ter eruit ziet.
  • Faal wat vaker. Totdat je het niet meer ziet als falen maar als pionieren.

Aan het begin voelt het misschien wat ongemakkelijk, niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen, maar dat went. En langzaam wordt het ongemak steeds comfortabeler.

Uiteindelijk gaat het erom -komt ie weer-  dat je groei kiest boven comfort. Daar ligt je vrijheid.

Ik wens je veel onverschilligheid met een vleugje ongemak 😉

Bedankt voor het lezen!

Vond je het interessant of nuttig om te lezen? Ik zou het tof vinden als je deze blog deelt op sociale media!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog