Mentaal sterker door nieuwe gewoontes

Wanneer je moeilijke keuzes in het leven maakt of een nieuwe richting kiest, word je zeer waarschijnlijk geconfronteerd met het feit dat je iets nog niet kunt of dat je bepaalde dingen doet die je niet echt helpen. Je wordt bewust van je onbekwaamheid. En daar begint je volgende stap om mentaal sterker te worden. Als je een beetje cojones hebt en eigenaarschap neemt, ga je daar natuurlijk mee aan de slag. Want zo ben jij.

OLD HABITS DIE HARD

Maar als iets lastig is dan is het nieuwe gewoontes aanleren. Dan moet je oude patronen doorbreken en je eigen ingesleten gedrag veranderen. Oude sticky habits afleren. Om mentaal sterker te worden is het goed om te begrijpen waarom het zo lastig is.

WE FOCUSSEN TEVEEL OP HET RESULTAAT IN PLAATS VAN HET PROCES. HET DOEL IS SCHERP ALLEEN DE WEG ERNAARTOE NIET.

VAN ONBEWUST NAAR BEWUST.

Onze gewoontes zorgen ervoor dat we niet over gedrag hoeven na te denken en dat bespaart energie. Als mensvolk zijn we nu eenmaal erg zuinig met onze energie. De neurale paden in onze hersen zijn met de meest hardnekkige gewoontes diep ingesleten. Onder ideale omstandigheden kunnen we zo’n gewoonte wel aanpassen. Maar als er een beetje druk op de ketel staat, vallen we terug in het oude onbewuste gedrag. Het probleem is dat we hier geen rekening mee houden als we iets willen veranderen, we plannen alleen op ons bewuste gedrag.

Iedere verandering betekent het oude loslaten en laten gaan. Verlies van oude zekerheden en dus een stukje “veiligheid”. De angst voor verandering en voor de pijn voor verandering.

Alles heeft tijd nodig en al helemaal verandering en het aanleren van nieuwe gewoontes. Durf je die angst in de ogen te kijken en de tijd te investeren? Dan leer je al snel dat de angst meevalt en je in staat bent om nieuwe gewoontes aan te leren.

DE HABIT LOOP

Laten we kijken hoe een gewoonte werkt. In zijn bestseller “The Power of habit” schrijft auteur Charless Duhigg dat een gewoonte een cyclus heeft: cue – routine – reward.

Het begint met een cue (aansporing). Bijvoorbeeld: de drang om in de ochtend direct je telefoon te pakken.

De cue activeert een routine (het daadwerkelijke gedrag). Je pakt je telefoon.

Een routine geeft een reward (de beloning van het gedrag). Het dopamineshotje dat je krijgt als je Instagram opent.

CUE – ROUTINE – REWARD.

Het onderstaande filmpje geeft uitleg over het boek van Charles Duhigg.

HABIT LOOP

Het is de kunst om de routine te vervangen. Dat is niet makkelijk, maar nu weet je waarom dat is en kun je er rekening mee houden.

Dus de volgende keer wanneer je gelijk in de ochtend je telefoon wilt pakken, neem je een groot glas water als vervanging van je routine. Als je de behoefte voelt om weer tot laat te werken, maak dan een wandeling. Voordat je die chocoladereep grijpt, pak snel die wortel die je al klaar had gelegd.

Mocht je een keer terugvallen in het oude gedrag, gebruik dat dan niet als excuus om alles gelijk overboord te gooien. Neem het jezelf niet kwalijk, haal een keer adem en ga door waar je gebleven was.

Bedankt voor het lezen!

Vond je het interessant of nuttig om te lezen? Ik zou het tof vinden als je deze blog deelt op sociale media!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog