Mentale weerbaarheid en fysieke training

Sinds mijn boek in de winkel ligt krijg ik steeds vaker de vraag hoe ik (fysiek) train. “Train je meer op uithouding of kracht? Wat voor schema’s gebruik je? Hoe zorg je dat je afgetraind wordt of blijft? Hoe word je fit voor een Special Forces-opleiding?” In dit blog deel ik meer over de manier waarop ik train voor fysieke en mentale weerbaarheid

Tactische fitness.

Mijn standaard antwoord op de vraag -hoe ik train- is dat de manier hoe ik train minder relevant is dan waarom ik train. Ik trainde altijd met als doel om zo goed mogelijk inzetbaar te zijn bij de Special Forces. Niet alleen om fysiek sterker te worden maar ook om mentaal sterker te worden. Zodra ik de reden voor mijn training scherp had, was ik veel beter in staat om mijn routine uit te werken en vooral vol te houden. Extreem doelgericht en functioneel.

GROTE SPIERBALLEN OF EEN SIXPACK KUNNEN ME NIETS SCHELEN. OKÉ, OP HET STRAND STAAT HET WEL LEUK MAAR HET HAD NIET MIJN EERSTE PRIORITEIT ;-).

Ik moest met een rugzak van 50 kilo ’s nachts door de bergen kunnen verplaatsen. Een sprint trekken, om vervolgens met mijn hele uitrusting een verdachte naar de grond te trekken. Of met 30 kilo bepakking vanuit het water een dunne flexibele ladder van 15 meter kunnen beklimmen.

EN DAT MET GEMAK WANT DAARNA BEGON MIJN ECHTE WERK PAS.

Trainen voor belastbaarheid.

Mijn trainingsroutine paste ik aan op de eenheid waarbij ik diende en op de taak die van mij werd verwacht. Bij C-squadron had ik als kikvorsman veel endurance nodig. Lange en zware verplaatsingen. Zowel onder als boven water.

Bij de antiterreureenheid had ik meer kracht en explosiviteit nodig dus gooide ik mijn schema om en ging van een 80 kilo backsquat (met pijn, moeite en een belabberde uitvoering) naar 165 kilo backsquat. Ass to the grass. Alles om meer kracht en explosiviteit te ontwikkelen.

Op deze manier ontwikkelde ik mijn eigen trainingsroutines die bijdroegen aan het succes van mijn carrière. Het zorgde ervoor dat ik mezelf bleef uitdagen. Het ontwikkelde mijn discipline en doorzettingsvermogen.

DE TRAINING MAAKTE MIJN LICHAAM EN VOORAL MIJN GEEST BELASTBAAR VOOR HET EXTREME WERK. DE SCHEMA’S EN ROUTINES WERDEN EEN MANIER VAN LEVEN.

Als iets je mentaal sterker en weerbaarder maakt dan is het wel fysieke training.

De vragen die ik kreeg over mijn fysieke training lieten me realiseren dat mijn fysieke toestand onlosmakelijk verbonden is met mijn mentale en emotionele toestand. En vice versa. Ik zie trainen als een krachtige vorm van persoonlijk leiderschap. Voor jezelf zorgen zodat je beter voor anderen kunt zorgen. Ik train inmiddels niet meer voor de fysieke prestaties. Ik train om mezelf voor te bereiden op de uitdagingen die het leven mij gaat geven. Die ongetwijfeld nog gaan komen. Zodat ik gebalanceerd ben en met kracht en flexibiliteit kan reageren. Om mijn discipline en doorzettingsvermogen te blijven ontwikkelen.

Bedankt voor het lezen!

Vond je het interessant of nuttig om te lezen? Ik zou het tof vinden als je deze blog deelt op sociale media!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog