Mentale weerbaarheid om optimaal te presteren

Mentale weerbaarheid is niet alleen doorgaan na tegenslag. Het is ook de kunst van optimaal presteren onder uitdagende omstandigheden. Soms denken mensen dat een staat van constante staat van ontspanning hen gelukkig maakt, dat stress en spanning per definitie iets slechts is. We piekeren ons suf hoe we van de spanning afkomen en hoe we kunnen voorkomen dat we gestrest worden.

ONDERSPANNING

Maar als we te weinig spanning ervaren en te weinig worden uitgedaagd, voelen we ons ongelukkig. Dan kun je het tegenovergestelde krijgen van een burnout; een bore out. Dezelfde symptomen als een burnout, alleen aan de andere kant van het spectrum. Je wordt te weinig uitgedaagd in wat je doet. Er is onderspanning.

Zoals Viktor Frankl zei:

WHAT MAN ACTUALLY NEEDS IS NOT A TENSIONLESS STATE BUT RATHER THE STRIVING AND STRUGGLING FOR A WORTHWHILE GOAL, A FREELY CHOSEN TASK. WHAT HE NEEDS IS NOT THE DISCHARGE OF TENSION AT ANY COST BUT THE CALL OF A POTENTIAL MEANING WAITING TO BE FULFILLED BY HIM.

IT’S ALL ABOUT BALANCE…

We hebben dus een bepaalde mate van spanning nodig. Mentale weerbaarheid houdt dus ook in dat je daar de juiste balans in moet zien te vinden. Wanneer je jouw activiteit en spanning volledig hebt afgestemd op jouw capaciteit kun je zomaar eens in flow komen: als je volledig ondergedompeld bent in een uitdagende, maar zinvolle, taak. Iedere handeling gaat als vanzelf en bijna gedachteloos ga je mee in je eigen bewegingen.

In deze TED talk vertelt Red Bull atleet Cedric Dumont op inspirerende wijze over flow.

ZOEK JE TRIGGERS.

Misschien heb je het wel eens ervaren tijdens een sportwedstrijd of tijdens het spelen van een muziekinstrument. Of als je tijdens het werk zo geconcentreerd bent dat je volledig de tijd vergeet en super productief bent. Je zit volledig in het moment en er heerst mentale rust, orde en balans. Alles lijkt gesynchroniseerd.

Flow is helaas geen permanente staat van zijn. Er zijn wel een aantal triggers die het kunnen activeren.

  • Een helder en duidelijk doel.
  • Directe feedback tijdens je prestatie.
  • Verwijder alle interne en externe afleiders.
  • Zorg voor de juiste omgeving en het juiste team.
  • Manage je energie.

Als jij de juiste balans weet te vinden tussen de uitdaging en jouw vaardigheid en je bent met een (voor jou) zinvolle taak bezig, kan het zomaar zijn dat je in een flow komt.

Enjoy the ride 😉


THE BEST MOMENTS IN OUR LIVES ARE NOT THE PASSIVE, RECEPTIVE, RELAXING TIMES… THE BEST MOMENTS USUALLY OCCUR IF A PERSON’S BODY OR MIND IS STRETCHED TO ITS LIMITS IN A VOLUNTARY EFFORT TO ACCOMPLISH SOMETHING DIFFICULT AND WORTHWHILE.
– MIHALY CSIKSZENTMIHALYI-

Bedankt voor het lezen!

Vond je het interessant of nuttig om te lezen? Ik zou het tof vinden als je deze blog deelt op sociale media!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog