Presteren onder druk. En wat we ervan kunnen leren

Ons lichaam is prima uitgerust om te functioneren onder extreme omstandigheden. Om te presteren onder druk. Bijvoorbeeld een vuurgevecht. Waarom niet?

Lichamelijk en geestelijk worden allerlei processen in werking gesteld. Processen die al duizenden jaren zorgen dat we overleven.

PERCEPTUELE VERSTORINGEN

Om te overleven vinden er (o.a.) verschillende perceptuele verstoringen plaats. Dus hoe jij de wereld waarneemt en ervaart. Je kunt tunnelvisie krijgen om te kunnen anticiperen op de dreiging die op je af komt. Audioblock kan optreden omdat je je gehoor niet nodig hebt als je rent voor je leven. Maar ook geheugenverlies of geheugenvervormingen: je beleeft tijd sneller of juist langzamer.

EN IN ENKELE GEVALLEN KUN JE ZELFS EEN DISSOCIATIE ERVAREN. JE ZIET JEZELF DAN ALS HET WARE VAN EEN AFSTAND.

DE WETENSCHAP VAN COMBAT

In de boeken van Dave Grossman (On Killing en On Combat) staan verschillende onderzoeken over het functioneren en overleven tijdens vuurgevechten en oorlogsomstandigheden. Van de Tweede Wereldoorlog tot schietpartijen in de straten van Los Angeles door politieagenten. Dit zou verplichte literatuur moeten zijn voor iedereen die een hoogrisico beroep heeft.

Maar die Dave is wel een soort geweldsguru. Hij heeft er letterlijk een studie van gemaakt waar ook wij gewone stervelingen iets van kunnen leren.

FOREWARNED = FOREARMED

Een veelgebruikte term in zijn boeken is Forewarned = forearmed. Met andere woorden; als je weet wat je kunt verwachten (onder stress), word je minder overrompeld door de lichamelijke en/of geestelijke reacties. Helemaal als je dat in een trainingssituatie al vaker hebt ervaren, krijg je een soort stressinenting. Door langzaam de dosis een beetje op te voeren, zul je zien dat je steeds beter met stress en spanning omgaat. De stressrespons zelf kun je niet veranderen, maar wel hoe je hier zelf mee omgaat. Dit wordt ook wel stressinoculatie training genoemd.

Als je hier een aantal praktische tools bij gebruikt om de lichamelijke (stress)reacties te reguleren, maak je al snel grote stappen om mentaal weerbaarder te worden.

Bedankt voor het lezen!

Vond je het interessant of nuttig om te lezen? Ik zou het tof vinden als je deze blog deelt op sociale media!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog