Trainen voor de Special Forces? Dit moet je doen!

Ik krijg regelmatig de vraag hoe je het beste kunt voorbereiden voor de Special Forces.

Je wilt bij de het Korps Commando Troepen of Maritime Special Operations Forces (MARSOF). Hoe kun je het beste voorbereiden? Welke spiergroepen moet je trainen en welke oefeningen kun je het beste doen? Kortom: hoe kun je het beste trainen voor de Nederlandse Special Forces?

In dit blog vertel ik wat er voor zorgde dat ik verschillende Special Forces opleidingen haalde.

Een van de pijlers van iedere militaire opleiding is het lopen met zware lasten. Typisch gevalletje ‘niet leuk, wel nodig’.

Je wordt getraind om voor lange tijd met een rugzak te lopen. Je infiltreert in vijandelijk gebied en je moet langdurig zelfstandig kunnen opereren. Alles gaat in ‘het huisje’. Je rugzak dus. Eten, water, slaapzak, brander, brandstof voor je brander, extra munitie, mortieren, specialistische apparatuur, batterijen, radio’s, kleding: alles gaat erin. Een beetje rugzak gaat al snel richting de 35 kilo.

Mijn zwaarste rugzak ging ruim over de 55 kilo.
Om vervolgens drie nachten door bergachtig terrein in Afghanistan te banjeren. Ik kan vertellen dat het een bijzondere ervaring was. Laat ik het zo zeggen; je weet in ieder geval dat je schouders en knieën hebt. Soms was ik bang dat ik mijn rug zou breken, zo lomp was dat ding.

Ondanks dat ik zelf geen zwaargewicht was, ging het werken met zo’n extreme last me altijd goed af.

Fysiek en mentaal was ik jaren voorbereid. 

Het lopen en werken met zware lasten is voor veel kandidaten in een Special Forces opleiding de grootste uitdaging. Ze weten keurig de hardloopeis binnen de gestelde tijd te lopen. In de gym zien ze er fantastisch uit en alle fitnessoefeningen doen ze perfect. Wat bicepcurls, beetje die scherp afgetrainde schouderspieren wat meer definiëren en nog wat sit ups voor de sixpack. Je kent het wel. Maar dat is niet de beste manier om te trainen voor de Special Forces.

Want onder oorlogsomstandigheden heb je daar niets aan.
Dus ook niet in een Special Forces opleiding. Daar moet je beuken, stompen, rammen met je kadaver. Puur functioneel urenlang zwoegen tijdens een infiltratie. De verplaatsing naar je doel in vijandelijk gebied. In het holst van de nacht ploeter je met die loodzware rugzak door onherbergzaam terrein. Om eindelijk op doel aan te komen.

Je hangt je rugzak af en de actie begint. Je sprint naar het object. Rent de trap op en na een korte worsteling overmeester je de verdachte. Room clear.

Je krijgt een oproep. Je buddy is gewond. Snel sprint je naar het andere gebouw. Het is even zoeken maar je vindt hem. Je gooit je maatje over je schouder en brengt hem in veiligheid. Snel een tourniquet om de bloeding en je draagt hem over aan de medic van het team. Alle gebouwen zijn veiliggesteld. Voordat de vijand versterkingen stuurt, moet je weer weg zijn.

De exfiltratie begint.
Vol adrenaline hang je die rugzak weer om. Na een half uur zakt de adrenaline en verschijnt de vermoeidheid. De pijn in je schouders en de verzuring in je benen stijgen tot demonisch niveau. Hoe lang kun je dit nog volhouden? De gedachte herken je. Die heb je al eerder gehad. Toen je jezelf voorbereidde voor de Special Forces opleiding. Zodra je de gedachte herkent, weet ik je ook het antwoord.

Ik kan dit net zolang volhouden als nodig is. 

Dit is hoe ik altijd heb getraind. Mijn lichaam en geest sterk, fit en belastbaar maken om langdurig onder moeilijke omstandigheden te werken. Langdurig lopen en werken met zware lasten, gecombineerd met (lichaamsgewicht)oefeningen met een hoge intensiteit.

In al die Special Forces opleidingen die ik met succes heb afgerond. Was het geluk dat ik nooit blessures kreeg?

In de extreem competitieve omgeving van de Special Forces werkte ik moeiteloos met de fitste en sterkste militairen van Nederland.

Ik had geen geluk en ik ben niet bijzonder. Ik trainde slim.

Mijn speciale manier van trainen en voorbereiden voor de Special Forces heb ik nu verwerkt in een trainingsprogramma van 12 weken. De Rugzak Training voor beginners is een laagdrempelig programma om te wennen aan het trainen met een rugzak.

De training is beschikbaar voor slechts €17,50.

Het is een ideale manier om fitter en sterker te worden. Zowel fysiek als mentaal.

Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee!

Wil je voorbereiden en trainen voor de Special Forces? 

Klik hier om de training te downloaden.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog