Vier tactieken om te stoppen met piekeren

Lig je ook wel eens ‘s nacht te piekeren? Maak je je zorgen over iets wat wel of niet staat te gebeuren? Malen over een gesprek van vorige week of over die presentatie van volgende week? We maken ons best vaak zorgen. Wij denkende menswezens.

Ons denkend vermogen is een absolute zegen maar kan ook af en toe een vloek zijn. Want hoe stoppen we met piekeren?

JE MAAKT JE ZORGEN.

Als je de zin -je maakt je zorgen- wat nader bekijkt, krijg je misschien al wat meer helderheid. Want we maken letterlijk onze eigen zorgen. Dat doen we helemaal zelf! Want onze zorgen bestaan in de realiteit vaak niet. Alleen in ons hoofd. En we weten inmiddels wel dat wat we denken niet altijd de realiteit is.

Dat even over zorgen maken.

Dan de tactiek om te stoppen met piekeren.

STEL JEZELF DE VRAAG: 

Wat is nu het probleem?
99 van de 100 keer heb je op dat moment geen probleem. Geen adem hebben is een probleem. Of geen eten. Of een seriemoordenaar met een hakbijl in je slaapkamer. Waarom niet. Maar voor de rest valt het meestal wel mee. En anders speelt het probleem zich altijd af in het verleden of in de toekomst. Tijd is een mentaal concept wat we zelf hebben bedacht dus we kunnen het zelf ook ‘ontdenken’. We toveren het gewoon weer weg. Want eigenlijk bestaat tijd helemaal niet. Ga daar maar eens over piekeren ;-).

Dus de kunst is, je raadt het al, om terug te komen naar het heden. Niet naar je wekker die al over drie uur gaat. Maar naar nu. Dat kun je op drie manieren doen:

1. Focus op je ademhaling.
Haal dieper en regelmatiger adem. Visualiseer dat je adem door je hart naar binnen en weer naar buiten gaat. Je synchroniseert hiermee je hart en je brein. Lang en complex verhaal maar werkt als een malle!

2. Doe een lichaamscan.
Combineer het eventueel met je ademhaling of doe het los. Begin onder bij je voeten door vijf seconden op je linkervoet en vijf seconden op je rechtervoet te concentreren. Ga dan door naar je kuiten en vervolgens naar je dijbenen. Zo ga je door je hele lichaam naar boven tot aan je kruin.

3. Schrijf het van je af.
Dan is het in ieder geval uit je hoofd. Hetzelfde principe als met een to-do lijstje. Haal het uit je hoofd, anders blijft het daar.

Bedankt voor het lezen!

Vond je het interessant of nuttig om te lezen? Ik zou het tof vinden als je deze blog deelt op sociale media!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog