Vijf simpele stappen om je team weerbaarder te maken

Ongeacht de situatie; Special Forces teams gaan altijd door vijf essentiële fasen voor een actie. Gebruik deze stappen om je team beter te laten presteren en weerbaarder te maken.  

  1. Planning
  2. Voorbereiding (rehearsal)
  3. Briefing
  4. Uitvoering
  5. Debriefing

PLANNING EN VOORBEREIDING

Tijdens de planning wordt het plan gemaakt om de actie uit te voeren. Dit gebeurt altijd. Zelfs tijdens een vuurgevecht maakt de teamleider snel een Quick Battle Order. Als het team langer de tijd heeft, kunnen ze zo maar 96 uur in isolatie gaan om grondig voor te bereiden.

IEDER TEAMLID BEREIDT DAN EEN SPECIFIEK GEDEELTE VOOR EN ALLES WORDT SAMENGEVOEGD TOT ÉÉN IJZERSTERK PLAN.

BRIEFING

De briefing zorgt dat iedereen de juiste informatie heeft om de actie uit te voeren. In het heetst van de strijd probeert de teamleider de Quick Battle Order boven het geweld uit te brullen of gebruikt hij zijn radio. In andere gevallen deelt het team in een afgeschermde vergaderzaal op een groot scherm of met een maquette het plan aan alle betrokkenen. Helikopterpiloten, bootbestuurders, inlichtingenpersoneel, staf, etc.

UITVOERING & DEBRIEF

Dan is het tijd voor actie: de uitvoering. Een korte hevige actie van enkele minuten of een operatie van een aantal weken. Na de uitvoering wordt de actie altijd gedebrieft. De hele tijdslijn van de operatie wordt besproken en ieder belangrijk element passeert de revue. Het inlichtingenpersoneel stelt vragen om alle data te verzamelen en direct te verwerken voor vervolgoperaties. Het team en de staf analyseert de operatie en documenteert gelijk de Lessons Learned.

WAT GING ER GOED, WAT KAN ER BETER.

We zien tijdens onze trainingen met Unbreakable Academy dat bijna geen enkel team deze stappen doorloopt. Vooral als er een beetje druk op de ketel staat, schieten ze direct in de uitvoering. Vervolgens lopen ze vast en lukt het niet om de opdracht uit te voeren. Er is geen structuur, cohesie en betrokkenheid.

De planning zorgt niet alleen voor een betere uitvoering, maar ook dat iedereen betrokken is. Als je mensen mee laat denken, nemen ze eigenaarschap over de missie.

De briefing zorgt er niet alleen voor dat alle neuzen dezelfde kant opstaan, maar geeft iedereen ook een kans om gehoord te worden.

De debrief zorgt ervoor dat iedereen stoom af kan blazen en zijn mening kan uiten over het verloop. De lessen van de vorige actie worden direct verwerkt zodat je niet dezelfde fouten maakt. Na de debrief is het team weer een beetje beter uit de strijd gekomen en gereed voor vervolgoperaties. De cyclus wordt herhaald.

Vijf simpele stappen kan een team een hoop narigheid besparen. Doe er je voordeel mee.

Bedankt voor het lezen!

Vond je het interessant of nuttig om te lezen? Ik zou het tof vinden als je deze blog deelt op sociale media!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog