Waarom je jouw ego een speeltje moet geven

Vooral in de spirituele kringen een vaak genoemd thema. Maar zonder gelijk de verlichte geest uit te hangen, kan het best grappig zijn om even stil te staan bij wat je ego soms allemaal met je doet. En wat het voor jou betekent. En misschien ook wat het niet is.

De letterlijke betekenis van ego in het Latijn is “ik”. Tot dusver mijn woordenschat in het Latijn en mijn eigen ego die probeert te imponeren met een heel woord Latijn.

Uiteindelijk is je ego het totale pakketje overtuigingen, patronen en conditioneringen die je in je leven hebt ontwikkeld. Dat zijn er best wat. Al zeg ik het zelf.

Het is dat stemmetje in je hoofd dat soms als een klein kind altijd zijn zin wilt krijgen. Je ego wordt beledigd als iemand iets lelijks over je zegt. Of als je geen erkenning krijgt.

MAAR JE EGO KAN ER OOK VOOR ZORGEN DAT JE ONGEKENDE PRESTATIES NEERZET OF MOOIE EN BETEKENISVOLLE DINGEN DOET.

Dus is het ego goed of slecht? Om toch lekker een beetje zweverig te blijven; je ego is niet goed of slecht. Je ego is. Maar het is niet wie jij bent. Het zijn jouw gedachten en het beeld dat je over je zelf denkt te hebben. Of nog mooier; het beeld dat jij denkt dat andere mensen over jou hebben. #hebbiehemnog?

Als je van tijd tot tijd afdwaalt in negatieve gedachten, bedenk dan dat dit niet de waarheid is. Als we tijdens de planning van een speciale operatie nieuwe informatie kregen, toetsten we altijd eerst de informatie op feit of aanname.

PROBEER JOUW EIGEN GEDACHTEN EENS TE TOETSEN OP FEIT OF AANNAME.

De kunst is om bewust te zijn van je ego. 

Je ego is soms net een klein kind en ieder klein kind heeft af en toe een beetje aandacht nodig. Geef het een speeltje om mee te spelen. Het liefst een speeltje waar je anderen geen kwaad mee doet. Maak je ego niet groter dan het is. En neem jezelf vooral niet te serieus.

Je hoeft er niet vanaf proberen te komen, dat gaat je niet lukken. Als je een beetje gepaste afstand weet te nemen en het van een afstand kunt bekijken, ben je al een heel eind. Geniet ervan hoe die kleine smurf lekker aan het doerakken is ;-).

Bedankt voor het lezen!

Vond je het interessant of nuttig om te lezen? Ik zou het tof vinden als je deze blog deelt op sociale media!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog