Waarom weerbaarheid belangrijker is dan ooit!

We zijn aan het einde van 2020 en wat een bijzonder jaar is dit geweest. Door de hele COVID-19 pandemie staat ons land en de rest van de wereld, behoorlijk op zijn kop. Wie had dat gedacht, dat een virus zoveel invloed zou hebben op onze samenleving. De term “anderhalvemetersamenleving” is dan ook het Van Dale woord van het jaar 2020. Los van alle beperkingen en schade die deze pandemie met zich heeft meegebracht, wordt onze weerbaarheid maximaal op de proef gesteld….

De termen vitaliteit, veerkracht, ziekteverzuim, burn-out, werkdruk, sociale isolatie en ga zo nog maar even door, zijn nog nooit zo vaak in het nieuws geweest als dit jaar. En terecht! De cijfers liegen er niet om. Het ziekteverzuim is aan het einde van dit jaar hoger dan ooit. De werkdruk in de zorg of onder docenten en andere beroepen is gigantisch. Burn-out klachten zijn eerder normaal dan uitzondering en zijn de grootste oorzaak van ziekteverzuim. En wat te denken van de sociale isolatie? Eenzaamheid heerst onder een groot gedeelte van de bevolking. En op het moment dat er licht schijnt aan het einde van de tunnel, als je denkt dat er weer meer mogelijk is, zijn nieuwe beperkingen noodzakelijk om het virus onder controle te krijgen. De uitzichtloze situatie en het gebrek aan controle, gecombineerd met de termen hierboven, putten ons uit. Maar er is een oplossing.

De omstandigheden kunnen we niet veranderen, wel de manier hoe we hier mee om kunnen gaan en dat is precies waar wij ons met Team Unbreakable op richten!”.

De oplossing ligt in onze weerbaarheid. Weerbare mensen hebben de innerlijke kracht om mee te bewegen met deze uitdagende omstandigheden. Want, onze weerbaarheid heeft directe invloed op hoe wij denken, hoe wij ons voelen en hoe wij ons gedragen. Hoe sterker jouw weerbaarheid, hoe beter je bewapening tegen deze “uitdagende” omstandigheden.

Het einde van het jaar is in zicht. We hoopten dat we het jaar op een fijne manier konden afsluiten. Gezellig met elkaar, lekker eten en drinken, en alvast onze hersenspinsels en goede voornemens voor het nieuwe jaar uitspreken. Niets is minder waar. Met de nieuwe maatregelen, blijkt dit allemaal een flinke uitdaging te worden. Met Unbreakable Academy willen je helpen om het jaar goed af te sluiten en willen jouw goede voornemens voor 2021 stimuleren. Om het jaar goed af te sluiten hebben we daarom 5 tips voor je om knallend het nieuwe jaar af te sluiten en vol goede moet aan 2021 te beginnen.

Tip 1: Hoe om te gaan met negatieve emoties

Je ontkomt er niet aan dat je soms negatieve emoties ervaart. Je kunt je echt vervelend en neerslachtig voelen. We willen natuurlijk grip krijgen op onze emoties voordat emoties grip krijgen op ons. Houd daarom een emotie-dagboekje bij. Voel je je rot? Reflecteer op dit gevoel. Schrijf op waar het vandaan komt, hoe het voelt, hoelang het duurt en wat je liever zou willen voelen. Hoe beter je dit in kaart brengt, hoe beter je de oorzaak van je negatieve emoties in kaart kunt brengen.

Doe dit ook met positieve emoties. Hoe concreter je dit in kaart brengt, hoe beter deze “truc” werkt. Als je jouw positieve gevoelens in kaart hebt gebracht, ga je dit gevoel proberen te verwerken in een trigger (muziek, tekst, foto, voorwerp, het kan van alles zijn). Een volgende keer als je negatieve emoties ervaart, ga je deze proberen te her programmeren met jouw trigger. Je kunt hiervoor ook visualisatie inzetten. Door al je zintuigen te gebruiken en een positieve ervaring/gevoel te visualiseren, kun je écht positieve gevoelens oproepen.

“Positive and negative emotions cannot occupy the mind at the same time!”

Tip 2: Wat kan ik doen tegen een (te) hoge werkdruk of stressgevoelens

Voelt het alsof je helemaal uitgeblust bent als je thuiskomt? Je hebt nergens meer zin in en alles kost teveel moeite? Kans is groot dat je aan het opbranden bent. Het lijkt alsof er op dit moment alleen maar taken in je leven zijn die energie kosten, in plaats van taken die energie opleveren.

Om hier wat aan te doen, kun je de balans opmaken. Schrijf voor jezelf deze 2 woorden op een formulier: Energievreters en Energiebronnen. Onder het woord energievreters schrijf je al jouw taken/handelingen die veel energie van je vragen. Onder het woord energiebronnen kun je jouw taken/handelingen opschrijven waar je energie van krijgt. Vervolgens kun je per taak/handeling een score geven aan de intensiteit van de taak/handeling.

Bijvoorbeeld:

Energievreter: e-mails beantwoorden score 2

Energiebron: hond uitlaten score 3

Als je alles een score hebt gegeven, kun je het totaal optellen.

Totaalscore energievreters …

Totaalscore energiebronnen…

Kom je erachter dat je lager scoort bij energiebronnen? Dan ben je aan het opbranden en zal je voor meer energiebronnen moeten zorgen of energievreters moeten elimineren.

Tip 3: Hoe zorg ik voor energie in deze uitdagende tijden

Het simpele antwoord is dat je goed voor jezelf moet zorgen. Eet elke dag gezonde voeding, gevarieerd uit de schijf van 5. Zorg voor voldoende beweging, hier is ons lichaam dol op. Ga bijvoorbeeld elke dag een half uur wandelen of zorg voor een uitdagende thuis work-out. Het klinkt gek en misschien denk je dat sporten je energielevel alleen maar meer uitput, maar het tegenovergestelde is waar. Door regelmatig te sporten krijg je meer energie. Zowel fysiek als mentaal. Sporten is overigens ook een prima uitlaatklep en middel om stressgevoelens te reduceren. In onze online community vind je een goed trainingsprogramma van zes weken om hiermee aan de slag te gaan.

Tip 4: Hoe maak ik het beste van het thuiswerken of van een sociaal isolement

De sleutel voor succes is structuur. Zorg ervoor dat je, net als hoe je dat deed voordat je thuis moest werken, gestructureerd door de dag gaat. Blijf niet te lang in bed liggen maar start op een voor jou goede tijd (bijv. 7 uur). Zorg dat je gedurende de dag op de juiste momenten eet. Neem om de 2 uur even pauze en ga even naar buiten om een wandeling te maken.

Verder kun je jezelf uitdagen om te lezen, een spelletje te doen, documentaires of een nieuwe serie kijken of een cursus volgen (bijv. een nieuwe taal te leren of ga experimenteren met nieuwe kookgerechten). Wees creatief en probeer je brein te prikkelen. Hier zitten veel voordelen aan. Net als beweging.

Voel je je soms eenzaam? Spreek af met wie je kunt (video) bellen. Je kunt bijvoorbeeld proberen om elke dag een half uurtje met iemand te (video) bellen. Probeer dan ook eens echt te vragen hoe het met iemand gaat. Door empathisch te zijn, stimuleer je bepaalde hersengebieden die zorgen voor meer energie en voor een goed gevoel.

Tip 5: Hoe kun je omgaan met een gebrek aan controle

De mens is vaak geneigd om te kijken naar wat niet kan. Probeer dit eens om te draaien. Als iets negatiefs op je pad komt, haal er dan iets positiefs uit. Ook als je door beperkingen moet omschakelen in je doen en laten. Elke verandering biedt ook ruimte voor uitdagingen.

Om je hiermee op weg te helpen, kun je de kracht van perspectief inzetten. Door alles in het juiste perspectief te plaatsen kun je uitdagende omstandigheden omdraaien naar positieve omstandigheden. Dus de volgende keer als je moet dealen met veranderde omstandigheden, gebruik dan dit metafoor: “In tijden van storm. Wacht niet tot de storm voorbijgaat maar leer hoe je kunt dansen in de regen”.

Tot slot.

Weer allemaal handige tips die je in jouw weerbaarheidsrugzak stopt. Zet ze in op de manier hoe het voor jou het beste werkt en versterk jouw weerbaarheid! Wil je meer weten over hoe jij je (mentale) weerbaarheid kunt vergroten? Word lid van Team Unbreakable en ga aan de slag met onze online leermodules en maak jezelf mentaal onverslaanbaar.

Bedankt voor het lezen!

Vond je het interessant of nuttig om te lezen? Ik zou het tof vinden als je deze blog deelt op sociale media!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog