Wat kun je leren van een special forces mindset om jouw weerbaarheid te vergroten?

De Special Forces Operator

Als mensen wordt gevraagd om een omschrijving te geven aan het begrip “Special Forces operator”, komt er vaak een omschrijving over grote gespierde kerels die als een soort rambo personage missies uitvoeren. Tuurlijk wordt dit versterkt door de spannende actiefilms maar uiteindelijk is dat helemaal niet waar het om gaat binnen de Special Forces wereld. SF-operators hebben namelijk veel meer dan alleen een goede conditie en een fit lichaam. Of dit nu is tijdens een geheime verkenning, tijdens het beëindigen van een gijzelingsactie of tijdens het knokken in een vuurgevecht. Het is hun mindset die het verschil maakt.  

Er zijn talloze voorbeelden van operators die gewond zijn geraakt en toch de strijd hebben voortgezet. Waarbij ze voortdurend de strijd met de vijand hebben gevoerd terwijl hun lichaam eigenlijk al schreeuwt om te stoppen en op te geven. Het is onder andere deze mindset die het verschil maakt en ervoor zorgt dat zij goed zijn in hun werk, en het is deze mindset waar je van kunt leren om jouw weerbaarheid te vergoten

Ontwikkelen van deze mindset

Uiteraard wordt deze mindset zwaar op de proef gesteld tijdens de special forces selectieweken, de opleiding en tijdens trainingen en missies. Uit het lage slagingspercentage blijkt wel dat niet iedereen beschikt over de juiste mindset. Maar de SF-operators die uiteindelijk met succes de opleiding afronden, hebben hun mindset optimaal ontwikkeld en kunnen operationeel worden ingezet om de dingen te doen die ze doen.

Het is daarom interessant om te kijken wat er geleerd kan worden van deze mindset. Hiervoor hoef je zelf geen ambities te hebben om bij de Special Forces te gaan dienen. Of je nu als professional in het bedrijfsleven functioneert, je student bent en maximaal van je studententijd geniet of als topsport atleet traint voor een belangrijke wedstrijd. De volgende 4 tips komen uit de mindset van de SF-operator en gaan je helpen om het uiterste uit jezelf te halen.

4 tips om een Special Forces mindset te ontwikkelen 

Mik niet op je doel, mik ver voorbij je doel

Het is menselijk om te gaan voor de minimale eis. Met minimale inspanning het maximale bereiken. Het klinkt heel efficiënt maar wil jij het uiterste uit jezelf halen? Je onderscheiden van anderen? Dan gaat deze instelling je niet helpen. In plaats daarvan moet streven ver voorbij je doel. Om je een voorbeeld te geven.

Het minimumaantal push-ups dat nodig is om de opleiding voor de Navy Seals te mogen starten is een haalbare 42 in 2 minuten (en 44 om lid te worden van de SAS). Een succesvolle kandidaat zal echter nooit voor de minimumstandaard trainen. Een Seal-kandidaat moet eigenlijk streven naar 100 push-ups om een ​​gemiddelde score te behalen, aangezien het proces zo competitief is.

Wil je dus uitblinken? Richt boven je doel om het doel te raken. Daag jezelf uit om boven de norm uit te stijgen. Heb je een keer een slechte dag? Dan alsnog zal je makkelijk de minimale eis halen. Voel je je weerbaarheid al vergroten?

Leer jezelf dat falen geen optie is

Binnen de special forces wereld is dit de instelling die de SF-operators hebben. Een zogenoemde no fail mentaliteit. Alles of niets. Stop nooit. Deze mindset heeft het voordeel dat je jezelf voortdurend tot het maximum duwt met pure wilskracht, en doet wat nodig is om een ​​doel of missie te voltooien. Dit betekent ook dat als plan a niet het gewenste resultaat oplevert, dan ga je over op plan b, of c enz. Tot je het doel hebt bereikt.

Wees een echte teamplayer

In staat zijn om goed met anderen om te gaan mag niet worden onderschat in de SF-gemeenschap. Aangezien SF- missies worden uitgevoerd in kleine teams, zijn begrippen als vertrouwen, teamwork en vastberadenheid onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het is belangrijker om koel, kalm en beheerst te kunnen blijven onder stressvolle omstandigheden dan om de sterkste van het team te zijn.

Als een lid van het team niet goed met anderen overweg kan, kunnen de operationele capaciteiten van de eenheid in gevaar komen. Succes schuilt daarom in de mentaliteit, het vertrouwen en het vermogen van het individu om goed met anderen om te gaan. Er zijn in het verleden SF-rekruten geweest die fitnessrecords hebben verbroken bij de selectie, maar om deze redenen de cursus niet hebben voltooid.

Wat kun je hieruit leren? Zorg ervoor dat je goed met anderen kunt samenwerken. Denk niet alleen aan jezelf en ga niet alleen voor eigen succes. Leer om te denken in het groepsbelang en ga als team voor het beste resultaat.

SF-operators gebruiken perspectief als kracht.

Wat doe jij bijvoorbeeld als je naar buiten wilt om te gaan hardlopen maar je ziet dat de weersomstandigheden drama zijn? Trotseer je dit en ga je toch aan de slag? Of blijf je binnen en wacht je tot de omstandigheden gunstiger worden? Of denk je “ach, morgen weer een dag”? Het stemmetje in je hoofd begint je te overtuigen dat je beter niet kunt gaan trainen. Heel menselijk en heel normaal.

Ook SF-operators hebben af en toe een stemmetje in hun hoofd. Een stem die een excuus vindt om niet te gaan trainen in de regen of sneeuw. Of een stem die denkt dat je uitglijdt of struikelt en de kans op blessures kunnen toenemen waardoor je de opleiding moet verlaten. Of een stem die zorgt dat je langzamer gaat lopen met zware uitrusting doordrenkt met water omdat je vatbaarder bent voor blaren. Allemaal gedachtes die de uitdagende omstandigheden nog uitdagender maken.

Het juiste perspectief 

SF-operators hebben een mentale tool om met dit soort omstandigheden om te gaan. Door alles in het juiste perspectief te plaatsen, kun je deze uitdagende omstandigheden omdraaien naar positieve omstandigheden en je weerbaarheid vergroten. Bekijk het namelijk eens van deze kant. Bij echte operaties, als je opereert bij slecht weer, is de kans kleiner dat je wordt opgemerkt door een minder gedisciplineerde vijand of een burgerbevolking, omdat ze beschutting zoeken.

Een bekend voorbeeld is operatie Overlord (de landing op het strand van Normandië tijdens WO2). Mede door het slechte weer als voordeel te gebruiken werd deze operatie een succes.

Door deze omstandigheden dus vanuit een ander perspectief te bekijken, zal jij een training in slechte weersomstandigheden zien als een goede training. Ook binnen de topsport is deze “inzet van perspectief” een goede tool.

Weerbaarder door het juiste perspectief

Zo trainde een professionele motorcrosser altijd tijdens stormachtige omstandigheden. Als de banen te nat of te zwaar waren, ging hij trainen op een verlaten zandvlakte. Het gaf hem een mentaal voordeel dat hij besefte dat hij de enige was die dag, die onder deze omstandigheden aan het trainen was. En toen hij tijdens een wedstrijd onder soortgelijke omstandigheden moest presteren, verwoeste hij het deelnemersveld.

Dus de volgende keer als je wilt gaan hardlopen en de weersomstandigheden zijn ongunstig, gebruik dan dit metafoor: “In tijden van storm. Wacht niet tot de storm voorbijgaat maar leer hoe je kunt dansen in de regen”.

Deze ervaring zal je brein conditioneren om het milieu te accepteren en je een concurrentievoordeel te geven. Maar buiten dat leert het je om in het dagelijks leven je perspectief als tool in te zetten zodat je ongunstige omstandigheden gaat zien als gunstige omstandigheden. Bereid je voor op dat voordeel en omarm de uitdaging.

Weer allemaal handige tips die je in jouw weerbaarheidsrugzak stopt. Zit ze in op de manier hoe het voor jou het beste werkt en versterk jouw weerbaarheid! Wil je meer weten over hoe jij je mentale weerbaarheid kunt vergroten? Word lid van Team Unbreakable en ga aan de slag met onze online leermodules en maak jezelf mentaal onverslaanbaar.

Bedankt voor het lezen!

Vond je het interessant of nuttig om te lezen? Ik zou het tof vinden als je deze blog deelt op sociale media!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog