Weerbaarheid en de kracht van rolmodellen


Iemand die je inspireert en een voorbeeld voor je is. Helemaal in mijn tijd bij de Special Forces was de Amerikaanse generaal Stanley McChrystal een rolmodel. Hij leidde een ultrageheime eenheid in de strijd tegen Al Qaeda in Irak. Hij schreef hier onder andere over in zijn boek Team of Teams. Als je meer wilt lezen en leren over (militair) leiderschap en Special Forces, zeker een aanrader.

Hij kreeg tijdens een interview de vraag wat een Special Forces-operator nou zou speciaal maakt. Hoe kan het dat zo’n operator in zijn tijd bij de Special Forces zich blijft ontwikkelen en blijft groeien? Zijn dat genen, is dat de opleiding, de training, is dat de dure uitrusting? Het antwoord van de generaal legde de oorzaak buiten de operator. 

Het is de omgeving.
Door constant omringd te worden door mensen die nog beter, sterker, slimmer of meer ervaren zijn, creëer je een cultuur van constante ontwikkeling. Hij stelde zelfs dat als je zijn beste Special Forces operators in een reguliere infanterie-eenheid liet werken, het niveau van deze operators zeer waarschijnlijk in korte tijd omlaag zou gaan.Aan de andere kant, als je een infanterist in een Special Forces eenheid liet dienen, zou hij zich aanzienlijk snel aanpassen aan het niveau van de Special Forces-operators.

Inmiddels weet ik dat je omgeving bepalend is voor hoe jij je ontwikkelt. Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje?

Bullshit.

Gooi de schroom van je af, verzamel de juiste mensen om je heen en bereik dingen die je nooit voor mogelijk hield. Ongeacht je achtergrond. Je zult verbaasd zijn wat er gebeurt als iemand in je gelooft, je eerlijke feedback geeft en de oprechte intentie heeft om jou te helpen.

Dit is precies de reden waarom we onze online community, Team Unbreakable, hebben gemaakt.

Daar vind je een omgeving van gelijkgestemde mensen die elkaar uitdagen, inspireren en ondersteunen. En nog veel meer uiteraard 😉

Ik heb nog één belangrijk rolmodel niet genoemd.

Die mooie verschijning in de spiegel: jijzelf. Pas sinds ik mezelf de juiste vragen ben gaan stellen en ik de tijd en ruimte heb opgezocht om over bepaalde dingen na te denken, ben ik zelf antwoorden gaan vinden. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat wij diep van binnen weten wat wij het liefste doen en waar we gelukkig van worden. We weten welke mensen in onze omgeving ons leegtrekken en van wie we energie krijgen. We realiseren ons donders goed wanneer we iets niet goed hebben gedaan en dat niet eerlijk durven toegeven.

Ik ben er heilig van overtuigd dat we de antwoorden in onszelf kunnen vinden.

Misschien zelfs moeten vinden. Een goede coach of mentor zal je daarom ook nooit pasklare antwoorden of oplossingen geven. Hij stelt je de juiste vragen om je aan het denken te zetten. Over je doelen, je problemen, talenten of ambities voor de toekomst. Een te snel antwoord kan een indicatie zijn dat je niet lang genoeg over de vraag hebt nagedacht. Geef niet gelijk antwoord op belangrijke vragen maar laat de vraag een tijdje bezinken en ga je eigen ant- woorden eens bekijken. Rationeel en emotioneel.

Waar ik het vroeger stoer en effectief vond om snel een antwoord klaar te hebben (en dus ook vaak een oordeel), kan ik een vraag nu rustig een paar weken rond laten zingen voordat ik denk het antwoord scherp te hebben.

Of dat nu over de relatie met mijn vrouw gaat, een nieuwe kans voor mijn onderneming of iets anders, als iets de moeite waard is, is het de moeite waard om er lang en goed over na te denken. Bij mij helpt het om daarvoor stilte op te zoeken. Een lange wandeling, een beetje sporten, fietsen en zelfs meditatie. De innerlijke rust en ruimte die ik daarvoor terugkrijg, zorgt weer voor helderheid van geest en zorgt ervoor dat ik beter in staat ben om te luisteren naar mijn gevoel en ik vertrouw erop dat het antwoord zich dan vanzelf zal aanbieden.

Het is een bekend gegeven: je gaat je aanpassen aan het gemiddelde van de vijf mensen met wie je het meeste omgaat. Ik denk ook dat dat waar is, een mens is voor een gedeelte maakbaar en zal zich aanpassen aan zijn omgeving en aan de omstandigheden. Zorg er daarom voor dat je mensen om je heen hebt van wie je wat kunt leren en die je beter maken. Op wat voor vlak dan ook.

Ben je praktisch ingesteld?

Zorg ervoor dat je regelmatig in gesprek raakt met mensen die meer beschouwend zijn. Wil je sterker worden in de sportschool? Ga trainen met iemand die veel sterker is dan jij bent. Ben je verbaal minder sterk? Zorg ervoor dat je veel praat met vrienden die dat wel zijn. Vaak zie je groepjes ondernemers die een mastermind groep opzetten. Een groep gelijkgezinde ondernemers met allemaal dezelfde energie maar met ieder een ei- gen expertise. Door regelmatig samen te komen, delen zij hun uitdagingen, komen samen tot oplossingen en blijven elkaar inspireren door de gezamenlijke drive om iets moois te bouwen.

Ze houden elkaar scherp; iron sharpens iron. 

Als je de kracht van rolmodellen goed weet te benutten, zorgt het niet alleen voor een krachtige persoonlijke groei maar je wordt ook een rolmodel voor andere mensen. Jouw manier van leven wordt het voorbeeld voor anderen.

Bedankt voor het lezen!

Helpen de praktische tips uit onze blogs om weerbaarder in het leven te staan? Goede zaak!

Wil je nog veel meer leren om weerbaarder in het leven te staan? Word lid van onze online leeromgeving Team Unbreakable. Hier vind je – naast 10 unieke leermodules, challenges en inspirerende video’s/verhalen – een groep gelijkgestemden die elkaar allemaal motiveren en inspireren om de beste versie van zichzelf te worden! Door weerbaarheid verbonden.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog