Wil je weerbaar worden? Dood die sneaky bastards. Vijf tips om in tijden van crisis weerbaar te blijven en sterker uit de strijd te komen

We worden momenteel geconfronteerd met een maatschappij die verandert. Oude structuren vallen weg. We missen onze dagelijkse routines en gang van zaken. Dat is lastig maar je kunt ondanks de omstandigheden weerbaarder worden.

Helemaal in tijden van crisis is het lastig om de structuur te bewaren.
Terwijl het dan juist zo nodig is.

Dat doet me denken aan een periode tijdens een van mijn missies. We waren aan boord van een Nederlands schip voor de kust van Afrika. Het leven aan boord kan redelijk saai en eentonig zijn. Je hebt niet veel ruimte en de mogelijkheden zijn beperkt. Je drijft immers op een klomp staal.

Uitdagende trainingen zijn dan lastig.
En dan bedoel ik trainingen die voor een Special Forces team uitdagend zijn. Schieten, duiken, parachutespringen, noem maar op. Dat zijn de trainingen die wij nodig hadden om weerbaarder te worden. Zodat we onze missies konden uitvoeren.

Ons leven aan boord bestond uit (beperkt) trainen, sporten, eten en slapen.

Tussen de bedrijven door werd er natuurlijk eindeloos veel slap gepraat. Dat is misschien wel het grootste talent van de Special Forces. Hoe meer tijd we hebben, hoe groter de onzin wordt.

De resterende tijd werd gedood met series kijken, een potje kaarten of een ander spel. Maar dat terzijde.
Het ging me er even om dat het leven aan boord van een schip saai kan zijn. Het team wordt al snel minder uitgedaagd.

Als teamleider deed ik een test.
Ik wilde kijken wat er gebeurde als ik minder strak het trainingsprogramma zou hanteren. Dus wat minder structuur. Wat minder trainingen. Normaal gingen we iedere dag samen sporten. Sommige kerels wilden liever alleen sporten dus voor toen was dat even prima.

Ik gunde mezelf wat minder discipline door niet te investeren in uitdagende trainingen. Het koste me iedere keer een hoop tijd, geregel en gepieker. Misschien ontstond er iets moois door de ruimte die geboden werd. Misschien werden we van die rust en ruimte juist wel weerbaarder. Gewoon eens kijken wat er in beweging komt.

Als snel werd het lastiger om uit bed te komen.
Want waarom zou je er uit komen? De normale klusjes werden steeds vervelender. Schoonmaken van onze verblijven, het onderhouden van de duikapparatuur of even iets voor een ander team doen. Het koste ons steeds meer moeite om in beweging te komen. Dat ging heel geleidelijk. Heel subtiel sloop deze motivatiekiller in ons team. Ik kan je vertellen dat het een echte sneaky bastard is. Het had een Sniper kunnen zijn.

Toen ik merkte dat de onderlinge irritaties toenamen, niet in de laatste plaats bij mezelf, heb ik gelijk het regime weer opgestart. Die sneaky bastard gooiden we overboord en met een strak schema pakten we de draad weer op. Binnen een dag knalde onze motivatie door de scheepshuid.

Hoe lastig het soms ook is, dwing jezelf (en je team / gezin) om bepaalde routines te ontwikkelen.

Het werkt niet om krampachtig vast te houden aan oude structuren als zaken anders gaan. Je hoeft van je team niet dezelfde resultaten te verwachten. Iedere situatie is anders. Pas daar je plan en de gewenste endstate op aan.

Je hoeft het niet heel complex te maken. Juist niet. Keep It Simple. Met een paar vaste momenten en routines op de dag heb je al ankerpunten om jezelf in beweging en gemotiveerd te houden. Dan geef je die sneaky bastardgeen kans.

Ter inspiratie:

Win de dag door je bed op te maken.
Klinkt te simpel maar het is de eerste overwinning van de dag. Je hebt je eerste taak afgevinkt. En het is goed om je dag in een opgemaakt bed te eindigen. Dan kom je in het spreekwoordelijke gespreide bedje.

Maak je lichaam je eerste prioriteit.
Voordat je die chocolade croissants tijdens het ontbijt in je mond stopt; neem eerst een paar glazen water en een gezonde smoothie op je nuchtere maag.

Ga naar buiten.
Hoeft niet gelijk een ultrarun van 100km te zijn. Maar zorg iedere dag dat je buiten in beweging bent. Een wandeling is al prima om even de stress te ontladen. Die frisse lucht heb je nodig. We zijn mensen. Die doen het goed op frisse lucht. Maar plan het wel in en zet het in je agenda.

Ruim je shit op.
Letterlijk. Voordat je aan een volgende taak begint, ruim je oude werk en rommel op. Zonder heel spiritueel te worden, zorgt alle rommel voor energetische afleiders. Je denkt dat je er misschien geen last van hebt, maar onbewust zorgt het voor onrust.

Motivatie zit in de relatie.
Zorg iedere dag dat je contact maakt met iemand die je energie geeft. Voel je dat de motivatie door je schoenen sijpelt? Laat alles even los en zoek de verbinding. Misschien kun je iemand helpen door iets van je te laten horen. Andere mensen helpen zorgt voor positieve energie.

Over inspirerende en gemotiveerde mensen gesproken!
De onderstaande woorden zag ik voorbij komen in onze online community.

“Deze groep is het eerste echte geloofwaardige initiatief dat ik ken v.w.b. weerbaarheidstraining.”

Ik ga je natuurlijk niet dit blog laten lezen zonder te vertellen hoe tof onze online community aan het worden is. Echt heel gaaf om te zien hoe de leden elkaar inspireren met hun verhalen.

De Nieuwjaarsaanbieding is nog steeds geldig. Voor de eerste maand betaal je slechts €1,-.

Bevalt het niet dan zeg je het gewoon weer op. Dat gebeurt niet. Maar dan weet je dat je die optie hebt.

Klik op de onderstaande link om het lidmaatschap te proberen.

unbreakable.academy/nieuwjaarsaanbieding2021/

Hopelijk zie ik je in onze online community. Team Unbreakable!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Google Reviews
Ilse Janssens
Ilse Janssens
15 Augustus 2023
Onlangs bij Unbreakable Academy deelgenomen aan een MasterClass "Presteren Onder Druk”. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Sander Aarts weet hoe het voelt om in veeleisende omstandigheden te werken en deelt waardevolle technieken. De open en praktische manier waarop hij dit doet stimuleerde mij om mijn prestaties onder druk daadwerkelijk te gaan verbeteren. Dat is knap gedaan. Dankjewel Sander.
Jill B.
Jill B.
14 Augustus 2023
Training ‘Presteren onder druk’ (online) gevolgd en weer blij met de kennis & inzichten die Sander gaf. Praktisch ook, om zelf mee aan de slag te gaan. Precies wat ik nu nodig heb, dus eigenlijk boven verwachting. Dank Sander!
Training Performance
Training Performance
13 Augustus 2023
Het seminar prestatie onder druk heb ik ervaren als een leerzaam en vol inzichten. Ik vond het zelf mega veel waard dat zonder de vragen die je gewoon kon stellen in mijn opzicht open en eerlijk beantwoorde. Geen poeha gewoon hoe hij het ziet, gebruikt, toepast of erover denkt!
Kelly Willems
Kelly Willems
12 Augustus 2023
Vandaag een online training gehad van Sander over presteren onder druk. Ik was zeer tevreden over de training.
Femke Lans
Femke Lans
12 Augustus 2023
Echt een aanrader! Inspirerend én praktisch tegelijkertijd. Ultieme verbinding van lichaam, geest & spirit
wendy nijman
wendy nijman
12 Augustus 2023
Super informatieve masterclass van presteren onder druk! Een must voor je eigen ontwikkeling op zowel werkgebied als op persoonlijk gebied! Groei boven comfort!
Roderick van Grootel
Roderick van Grootel
9 Juli 2023
De 12h evolution is een heftige intense training waar je, als je ervoor openstaat, wordt gepusht tot ver over grenzen waar je zelf nog niet van wist. Individueel kom je daardoor tot nieuwe inzichten over jezelf, en als team merk je waar we toe in staat zijn als we samenwerken; de som van het geheel is groter dan de individuen.
Nilco Postma
Nilco Postma
9 Juli 2023
De 12H challenge is zeer uitdagend, fysiek en mentaal zowel individueel als in teamverband helemaal tot het gaatje gaan… mooie intense ervaring, thanks voor de organisatie team unbreakable. Door deze ervaring heb ik mijn mentale weerbaarheid vergroot waar erg dankbaar voor. Nilco
Lodewijk Van Grootel
Lodewijk Van Grootel
9 Juli 2023
Geweldig programma en onvergetelijke ervaring.
Scroll omhoog